Ekologija

Još jednakotlarnicana biomasu u Priboju

Opština Priboj započela je izgradnju kotlarnice na drvnu sečku koja će obezbediti kvalitetnije i jeftinije grejanje pet javnih objekata u ovom gradu. Nova kotlarnica kapaciteta 1,8 MW snabdevaće dve osnovneidve srednje škole i ambulantu Doma zdravlja, a trebalo bi da počne da radi udrugom delu aktuelne grejne sezone-saopšteno je danas nakonferenciji zaštampu održnoj u Priboju na mestu gradnje.
“Izgradnja nove kotlarnice na drvenu sečku druga je faza našeg strateškog plana da u sistemu gradskog grejanja u Opštini Priboj zamenimo upotrebu fosilnih goriva biomasom itime građanima obezbedimo sigurnije, zdravije i jeftinije grejanje. Finansijsku podršku od 90 miliona dinara za izgradnju nove kotlarnice dobili smo od Kancelarijeza upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, a tehničku pomoć na projektu nam je pružila Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ”, rekao je medijima Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj.
U prvoj fazi projekta prelaska na upotrebu biomase u sistemu gradskog grejanja u Priboju, kotlarnica u starom delu grada, koja toplotom snadbeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave,prešla je 2016. godine na upotrebu peleta. Iskustvo je pokazalo je da je ova promena donela značajne ekološke benefite građanima koji žive u užem gradskom jezgru gde su se čađ izagađenje od grejanja ranije mogli videti igolim okom. Zahvaljujući nižoj ceni drvene sečke u odnosu na ranije upotrebljavani mazut, nova kotlarnica čija je gradnja upravo počela, pored ekoloških benefita, donećeiznatne uštede i uticati na ekonomski razvoj u lokalnoj sredini.
“Ekološki aspekt prelaska naobnovljive izvore energije je nesumnjiv, ali ono što je takođe veoma bitno je da je biomasa energentkoji se obezbeđuje u lokalnoj sredini. To znači da novac koji se izdvaja za energente ostajena lokalu i dalje pospešuje održivi ekonomski razvojte sredine”, objasnio je Rajner Šelhas, stručni savetnik na projektu Nemačko-srpske razvojne saradnje.
Lokalna samouprava Opštine Priboj već duži niz godina aktivno učestvuje u realizaciji projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje. Ova opština jedna je od 10 koje su prošle godine potpisale ugovor o realizaciji projekta prelaska gradske toplane sa fosilnih goriva na korišćenje biomase. Izgradnja nove gradske toplane počeće sledeće godine na jesen. Time će, rekao je Vasilić, u Pribojubiti zaokružen sistem gradskog grejanja na biomasu.
Lokalna samouprava Opštine Priboj već duži niz godina aktivno učestvuje u realizaciji projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje. Ova opština jedna je od 10 koje su prošle godine potpisale ugovor o realizaciji projekta prelaska gradske toplane sa fosilnih goriva na korišćenje biomase. Izgradnja nove gradske toplane počeće sledeće godine na jesen. Time će, rekao je Vasilić, u Priboju biti zaokružen sistem gradskog grejanja na biomasu.
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je implementaciona organizacija Nemačke Vlade koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć izdvojila za Srbiju 1,8milijarde evra. Inače, ceo projekat prelaska 10 toplanau Srbijina biomasu za koji tehničku podršku pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansijsku Nemačka razvojna banka KfW, vredan je 27 miliona evra, od čega je 20 miliona evra kredit KfW-a, dva miliona grant ove banke, a pet miliona grant Vlade Švajcarske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *