Ekologija

Posle kesa u EU zabranjuju i plastičnu ambalažu

Evropska komisija razmatra zabranu korišćenja plastičnih vrećica i priprema nove zahteve za proizvođače.
“Želimo da proširimo pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, na primer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korišćenje reciklirane plastike”, rekao je komesar EU za zaštitu prirodne sredine Virginijus Sinkevičisu u intervjuu za nemački list Die Welt.
Nova EU uredba o plastici za jednokratnu upotrebu preti tržištu vrednom 10 milijardi dolara, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi, ističe Blumberg.
Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, mešalica, slamke, štapići za uši i neke posude, donesena je prošle godine, podseća portal Klix.ba.
Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje mikroplastiku u svojim proizvodima.
“Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravićemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku”, rekao je Sinkevičius.
www.b92.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *