Ekologija

Ceh požara u Australiji oko 3,5 milijardi dolara

Australija će se suočiti s gubicima od pet milijardi australijskih dolara (3,5 milijardi američkih) zbog razornih požara koji i dalje besne širom kontinenta.
Prema prognozi australijske banke Vestpak, ova prirodna katastrofa bi takođe mogla da proguta i 0,2 do 0,5 procenata bruto domaćeg proizvoda zemlje, navodi banka u svojoj preliminarnoj analizi objavljenoj danas, prenosi Raša tudej.
Najveće štete trpe turistički i poljoprivredni sektor, a najteže pogođena teritorija čini oko jedan odsto nacionalne ekonomije.
Od 8. novembra, kada je proglašeno vanredno stanje zbog požara, osiguravajućim kućama je podneto oko 10.550 zahteva za naknadu štete u ukupnom iznosu 939 miliona australijskih dolara.
Mada je ukupni ceh katastrofa poput ove (uključujući i osigurane i neosigurane gubitke koji zahtevaju državnu pomoć) otprilike dva puta veći od osiguranih gubitaka, pun ekonomski uticaj je “visoko neizvestan“, navodi banka.
“Procena ekonomskih posledica katastrofa uvek je veoma teška, posebno kada je još uvek nepoznat pun obim štete“, navode analitičari Vestpaka.
Sadašnja kriza sa požarima ima veće posledice od požara u Viktoriji 2009. godine nazvanog “Crna subota”, jednom od najrazornijih u istoriji Australije, u kojem je poginulo više od 170 ljudi, uništeno 2.029 kuća, i spaljeno više od 400.000 hektara zemlje.
Samo su poplave u Kvinslendu 2010/11. godine nanele veće štete sa ukupno procenjenim troškovima od 6,4 milijarde australijskih dolara, dodaju iz Vestpaka.
Bonitetna agencija S&P plobal rejtings saopštila je danas da kriza s velikim požarima neće ugroziti kreditni rejting zemlje AAA. Ova agencija smatra da će lokalne samouprave moći da “apsorbuju fiskalne izdatke, koji su relativno mali u odnosu na njihove budžete“.
B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *