Ekologija

Pokušaj da se zaštiti nehuman i ekološki opasan biznis, bez ekonomske koristi za državu

Da ih ne Okrznu!

POKUŠAJ DA SE ZAŠTITI NEHUMAN I EKOLOŠKI OPASAN BIZNIS, BEZ EKONOMSKE KORISTI ZA DRŽAVU

ZAKAZANA HITNA SEDNICA ODBORA ZA POLJOPRIVREDU!

Čak 100 činčila potrebno je ubiti za jedan kvadratni metar krzna

Beograd, 1.jun 2018. godine, ORCA je iz pouzdanih izvora saznala da je za naredni utorak (5.maj 2018) zakazana sednica odbora za poljoprivredu na kojoj će se naći tačka koja se odnosi na ukidanje zabrane gajenja i ubijanja životinja! Tim povodom smo se obratili svim članovima Odbora i njihovim zamenicima kako bismo ih informisali o činjenicama o trendovima i posledicama kada je u pitanju gajenje i ubijanje krznašica.

Ova sednica je sazvana po hitnom postupku kako bi se pokušali zaštiti privatni interesi nekoliko odgajivača činčila koji vode kampanju usmerenu ukidanje zabrane gajenja i ubijanje ovih životinja.

Naime, Zakonom o dobrobiti životinja („Službeni glasnik RS“, br. 41/2009) zakonodavac je odredio da 1.januara 2019. godine stupa na snagu odredba prema kojoj se zabranjuje gajenja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje kože i krzna. Grupa preostalih odgajivača koji svoje poslovanje nisu prilagodili zahtevima zakonodavca, pokrenila je inicijativu da se ova odreba ukine.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede U u proteklih 10 godina, broj uzgajivača činčila je smanjen sa 32 na 17, a poslednja farma je registrovana 2012. godine. Ovi podaci jasno govore u prilog tome da se značajan broj odgajivača (više od polovine) preorjentisao na druge delanosti, poštujući intencu zakonodavca.

Razloga za ukidanje gajenja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna ima mnogo, a oni su pre svega ekološke i etičke prirode. Industrijsko gajenje krznašice nemoguće je sprovoditi na human način, a količina leševa i opasne hemikalije koje se koriste u ovoj industriji trajno zagađuju životnu sredinu. Čak 100 činčila je potrebno ubiti da bi se napravio samo jedan kvadratni metar kvalitne bunde! Pored toga, s obzirom na veoma mali broj farmi, od kojih je još manji broj onih koje rentabilno posluju, teško je govoriti o bilo kakvim ekonomskim koristima za državu. Jedna od dve veće firme koje se bave gajenjem ovih životinja od 2010 do 2014 uplatila je svega 607.000 dinara u budžet!

Imajući u vidu ove činjenice, kao i rastuću zabrinutost javnosti za dobrobit ovih životinja, ali i negativne ekološke uticaje krznarske industrije evidentna je tendencija ukidanja ove „prljave“ industrije širom evropskog kontinenta. Naime, Austrija, Velika Britanija, Holandija, Luksemburg, Češka, Makedonija i Slovenija su je ukinuli u potpunosti, dok su mnoge druge zemlje propisale odgovarajuće prelazne rokove za konačno ukidanje (Belgija, Danska, Norveška, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ili propisali rigorozne uslove za ovu delatnost i na taj način dovele do toga da uzgoja krznašica u tim zemljama više i nema (Nemačka, Švedska, Švajcarska, Španija).

Pozivamo medije i javnost da podrži naše napore da koji su usmereni na to da naša zemlja bude zemlja čiste ekološke poljoprivredne proizvodnje, zemlja koja afirmiše ekološki i etički prihvatiljive delatnosti.

Da ih ne Okrznu! – kampanje za zabranu gajenja i ubijanja životinja isključivo radi dobijanja krzna

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *