Ekologija, Subotica grad ekologije

Pokošena kolonija “ljubičaste” orhideje

U zaštićenoj zoni Subotičke peščara tokom prošle nedelje neko je pokosio pet hektara livada u prvoj zoni zaštite, i pri tome gotovo uništio koloniju “ljubičaste” orhideje, i to u zoni, u koju se ne sme ulaziti.

Orhideje u Subotici koje su jedinstvene i nalaze se pod strogom zaštitom stradale su od nepoznatog počinioca, koji je došao i pokosio oko pet hektara livade u predelu od izuzetnih odlika Subotička peščara. Između granice Srbije i Mađarske naneta je nemerljiva šteta biodivirzitetu, jer su uništene orhideje koje su se nalazile u sezoni cvetanja i tek naredne godine, kada se bude organizovalo brojanje orhideja znaće se kolika je šteta naneta prirodi. 
Prijava je podneta policiji protiv NN lica i čeka se da se slučaj ispita. 
U preduzeću koje je upravljač, JP „Palić – Ludaš“, kažu da veruju da su livade pokošene zbog trave koja se koristi za ishranu stoke.
Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Subotica grad ekologije” koji je sufinansiran iz bužeta Grada Subotica po Javnom pozivu za učešće na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *