Ekologija

Bela čiopa novi stanovnik Belog Grada

Beograd, 02.06.2018. – Bela čiopa (Tachymarptis melba) retka gnezdarica planinskih klisura i kanjona istočne Srbije, ove godine osvojila je najurbaniji deo Beograda, gde je počela i da se gnezdi. Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) tokom maja meseca u više navrata posmatrali su bele čiope u Knez Mihajlovoj ulici i na Terazijama u jatima znatno češćih crnih čiopa (Apus apus).

„Do ovog leta morao sam da putujem barem 200 kilometara da bih u najbližoj koloniji, na ulasku u Đerdapsku klisuru posmatrao bele čiope. Susret sa njima u srcu Beograda za mene je bio veliko iznenađenje. Ovaj nesvakidašnji nalaz podelio sam sa brojnim prijateljima na društvenim mrežama, a fotografi prirode, poput Gordana Pomorišca, napravili su i sjajne snimke ovih novopridošlica“, kaže Aleksa Vukićević iz DZPPS.

Bele čiope svrstavaju se u najagilnije i najbrže svetske ptice koje, slično crnim čiopama, gotovo ceo svoj životni vek provode u vazduhu u kome love leteće insekte, pare se, odmaraju, i čak spavaju. Jedini period godine u kom povremeno odmaraju, jeste kratak letnji period kada tokom šest sedmica podižu potomstvo.

Svedoci smo krize globalne biološke raznovrsnosti i velikog izumiranja vrsta. Takođe, velike urbane celine najčešće su lišene prirode, ali primer bele čiope uliva nam nadu da i u našim gradovima ima mesta za iznenađenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *