Ekologija

Podrška Švedske u procesu otvaranja Poglavlja 27

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Janom Lundinom sa saradnicima. U otvorenom i prijateljskom razgovoru ukazano je na značaj kontinuirane saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, i izražena spremnost da se ta saradnja uspešno nastavi.
Ministar Trivan zahvalio je na podršci i pomoći koju Kraljevina Švedska ukazuje Srbiji u realizaciji značajnih projekata na unapređenju zaštite životne sredine, ukazavši da ona predstavlja ujedno i značajan podsticaj procesu otvaranja Poglavlja 27 životna sredina – klimatske promene, i postizanju evropskih ekoloških standarda u našoj zemlji.
– Saradnja sa Švedskom u oblasti zaštite životne sredine je odlična, ali to ne znači da ona ne može biti bolja. Mi smo uspostavili administrativne kapacitete za oblast zaštite životne sredine, formirano je posebno Ministarstvo, i u prvih godinu dana rada napravili smo snažan korak napred, ali želimo da idemo dalje, i da rešavamo ključna, kako praktična, tako i strateška pitanja, u čemu nam je dragocena pomoć Švedske kao jedne od vodećih zemalja u ovoj oblasti – istakao je Trivan. Ono što je za napredak u zaštiti životne sredine u Srbiji od najvećeg značaja, kako je naglasio ministar tokom razgovora, jeste jačanje administrativnih kapaciteta Ministarstva, kao i obezbeđivanje namenskog trošenja zelenog dinara za poslove zaštite životne sredine.
Ambasador Lundin je ovom prilikom naglasio naročitu posvećenost Švedske pitanjima zaštite životne sredine, zbog čega će i u narednom periodu nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka uspostavljanju evropskih i svetskih ekoloških standarda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *