Ekologija, Projekti

Održana radionica u okviru URBAN PREX projekta

DA SE POPLAVE NE PONOVE!

U utorak 8.5. 2018.godine u prostorijama Privredne komore Vojvodine u Novom Sadu održana je radionica pod nazivom URBAN – PREX – Nadzor, predviđanje i razvoj online javnog sistema ranog upozoravanja za obimne padavine i pluvijalne poplave u urbanim oblastima u pograničnom regionu Mađarske i Srbije.

Radionica je namenjena široj javnosti kao i stejkholderima, a sufinansirana je i podržana od strane Evropske unije preko Interreg – IPA CBS Mađarska – Srbija programa.

Total Idea je od samog početka URBAN-PREX projekta uključena u aktivnosti organizacije događaja i njihovog efikasnog izvođenja. Osim toga komunikacija sa nosiocima projekta obezbedila je da na što bolji način sprovedemo i iskomuniciramo sa javnošću osnovne vrednosti i ciljeve samog projekta, kako kroz press kliping i komunikaciju sa medijima, tako i kroz dikrektnu komunikaciju sa zainteresovanom publikom.

Glavni organizator radionice Prirodno – matematički fakultet Univeziteta u Novom Sadu i moderator i rukovodilac projekta dr Stevan Savić predstavio je aktivnosti i trenutne ishode samog projekta, kao i ostale govornike i glavne teme kojima se radionica bavila.

Učesnike radionice i goste pozdravio je dr Lazar Lazić, direktor Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Dr Ivana Bajšanski sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu je govorila o uticaju topografije terena na razvoj poplava u urbanim sredinama.

Dragan Milošević sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Novom Sadu je približio javnosti informacije u vezi sa mrežom padavinskih stanica u Novom Sadu.

Ivan Šećerov sa Prirodno matematičkog fakultet u Novom Sadu je govorio o akvizicijii velikih vremenskih serija. U razgovoru nakon izlaganja učestvovali su svi govornici, kao i vrlo zainteresovana publika.

Cilj ove, ali i svih drugi aktivnost u okviru URBAN – PREX projekta je unapređene svesti građanja o posledicama klimatskih promena. Ovo je tema koja se tiče svih nas koji živimo i radimo u gradskim sredinama, jer utiče na našu svakodnevnicu putem pojave ekstremnih padavina koje su naknadno praćene poplavama. Cilj projekta je da se postigne rano upozorenje na pojave ekstremnih padavina i poplava u urbanim sredinama, što bi omogućilo blagovremenu reakciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *