Hronika

Posle divljanja u Košutnjaku: krivične prijave zbog seče drveta?

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Beograd reagovali posle skandaloznog ponašanja grupe mladića uoči 1. maja u prestonici

MINISTARSTVO za zaštitu životne sredine predložiće da se podnesu krivične prijave protiv mladića koji su u ponedeljak isekli stablo u šumi na Košutnjaku, najavio je ministar Goran Trivan.

Povodom nezakonite seče i uništavanja prirode oglasio se i Goran Vesić, gradski menadžer, koji smatra da bi u Beogradu trebalo sprovoditi politiku “slomljenog prozora”, što podrazumeva kažnjavanje svakog incidenta, ali i edukaciju, posebno najmlađih, o tome šta je dobro uraditi, a šta nije.

Prema Trivanovim rečima, nadležne inspekcijske službe JP “Srbijašume” su nakon objavljivanja snimka o incidentu izašle na lice mesta i utvrdile da je posečeno jedno stablo.

– Izveštaj inspekcije biće prosleđen nadležnim organima, a Ministarstvo će u četvrtak inicirati da se protiv neodgovornih osoba podignu krvične prijave – rekao je Trivan.

– Zaprepašćen sam činjenicom da je neko posekao drvo u park-šumi, koja je zaštićena i u kojoj Beograđani vole da provedu praznik. Krajnje je vreme da promenimo odnos prema prirodi i da šume ne smeju da budu “žrtva” bahatih ponašanja pojedinaca. Zabrinjavajuće je i što su izletnici širom Srbije palili vatru u šumama, iako je to zakonom zabranjeno, kao i što su automobilima ulazili na zelene površine.

Povodom incidenta na Košutnjaku reagovale su i nadležne inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, čuvarska služba JP “Srbijašuma”, pripadnici MUP i komunalne inspekcije, koje su obavile uviđaj i na području Košutnjaka gde je prijavljena nezakonita seča stabala.

Kako se navodi u saopštenju, zahvaljujući prijavi građana i medijima sprečeno je dalje uništavanje važnih šumskih područja.

APEL POLICIJE

– Službenici MUP će na osnovu zabeleženih snimaka izvršiti identifikaciju lica koja su nezakonito sekla stabla i podneti prijave protiv istih – navodi se u saopštenju. – Pozivamo građane da sve slične slučajeve prijave nadležnim službama kako bi sprečili takve i slične primere ponašanja neodgovornih pojedinaca.

B. Borisavljević
Izvor: novosti.rs
Foto: tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *