Ekologija

Održana konferencija „EkoBioMorfa 2017“

U okviru Treće konferencije „EkoBioMorfa 2017“ koja je održana 25. novembra 2017. godine u Novom Sadu organizovana je panel diskusija na temu „Saradnja javnog i civilnog sektora u zaštiti prirode – kako do zajedničkog cilja?“, u čijem radu je učestvovao državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Branislav Blažić.

Diskusija na panelu imala je za cilj da se, iznošenjem pozitivnih i negativnih iskustava u dosadašnjoj saradnji vladinog i nevladinog sektora i utvrđivanjem značaja organizacija civilnog društva za zaštitu prirode, predlože i ustanove mogući putevi za poboljšanje buduće zajedničke saradnje.

Na panelu koji je izazvao veliko interesovanje i bio veoma posećen, državni sekretar Branislav Blažić upoznao je učesnike sa organizacijom rada i nekim od aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine. Tom prilikom osvrnuo se na značaj saradnje sa nevladinim organizacijama, kako u vezi s otvaranjem poglavlja 27, tako i u rešavanju drugih značajnih pitanja u oblasti zaštite životne sredine. Govoreći o potrebi jačanja saradnje sa organizacijama civilnog društva, državni sekretar je istakao da će Ministarstvo raditi na ostvarivanju koordinacije u pomoći lokalnim samoupravama na podizanju kapaciteta za rešavanje ekoloških problema, odnosno podsticati veću uključenost zainteresovanih javnosti, predstavnika lokalnih zajednica i nevladinih organizacija u poslovima zaštite životne sredine i prirode. Branislav Blažić je prisutnim studentima naročito ukazao na značaj podizanja svesti najšire javnosti po ovim pitanjima, kao osnov za zajedničke akcije i podršku nevladinog sektora.

Pored državnog sekretara Blažića, u panel diskusiji učestvovali su Slobodan Puzović, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Branislava Jeftić, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i predsednik Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine AP Vojvodine, Nataša Milivojević, predsednik NVO “God save the Rzav” i Marko Maričić, zamenik predsednika NIDSBE „Josif Pančić“.

Panel diskusiju u okviru Konferencije na temu „Šesto masovno izumiranje“ organizovalo je udruženje studenata biologije, ekologije i zaštite životne sredine Prirodnomatematičkog fakulteta „Josif Pančić“ iz Novog Sada.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *