Ekologija

Državni sekretar Ivan Karić na prvom sastanku Nadzornog odbora regionalnog projekta „Tehnička pomoć za implementaciju Sporazuma iz Pariza“

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić prisustvovao je prvom sastanku Nadzornog odbora regionalnog projekta: „Tehnička pomoć za implementaciju Sporazuma iz Pariza“ koji je održan 24. novembra 2017. godine u Briselu, Belgija.

Ovaj projekat kojeg finansira Evropska komisija od višestrukog je značaja za jačanje kapaciteta zemalja koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji u vezi s primenom Sporazuma u Parizu i borbe protiv klimatskih promena, kao i za jačanje saradnje zemalja zapadnog Balkana, odnosno saradnje sa institucijama EU i njenih država članica.

Na sednici Nadzornog odbora učesnici su razmatrali buduće aktivnosti u okviru Projekta. Državni sekretar Ivan Karić predstavio je tom prilikom aktivnosti i mere koje preduzima Srbija u primeni Sporazuma u Parizu i borbi protiv klimatskih promena, i najavio usvajanje zakona o klimi.

Srbija je posvećena, naglasio je, ostvarivanju mera i principa koji proizilaze iz Sporazuma iz Pariza, a kojima se ograničava rast globalne srednje temperature i smanjuje emisija gasova sa efektom staklene bašte, shodno Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime. Republika Srbija je među prvih deset zemalja sveta koja je dostavila Konvenciji svoje ciljeve smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, i prva u regionu koja je ratifikovala Pariski sporazum.

Prva faza četvorogodišnjeg regionalnog projekta „Tehnička pomoć za implementaciju Sporazuma iz Pariza“ koji je započet avgusta 2017. godine trajaće 14 meseci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *