Ekologija

Održan prvi Panbike festival

Prvi biciklistički festival u Pančevu, pod nazivom Panbike festival, održan je 19. septembra, u okviru projekta „Pronađi alternativu putničkom automobilu” koji organizuje Udruženje građana „Srbija, moj dom”, a sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Projekat se realizuje kroz nekoliko događaja u Pančevu i Novom Sadu. Cilj projekta jeste razvijanje svesti o potrebi očuvanja životne sredine i promocija alternativnih vidova prevoza, a posebno biciklizma kao zdravog načina kretanja i ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.
Na događaju su prisustvovali mladi od 16 do 30 godina, a festival je održan se na platou ispred Gradske uprave grada Pančeva. Projekat su podržali Crveni krst iz Pančeva, koji je izveo pokaznu vežbu zbrinjavanje povređenih u saobraćajnoj nezgodi, i Zavod za javno zdravlje grada Pančeva, koji je sa svojim štandom predstavio svoj rad i delio promotivni materijal o značaju korišćenja bicikla i fizičke aktivnosti za zdravlje ljudi. Svi prisutni su imali priliku da iskuse zabavnu stranu vožnje bicikla tako što su se takmičili u nekoliko disciplina:
● sporoj vožnji bicikla
● vožnji bicikla s obrnutim kormanom
● poligonu spretnosti za bicikliste
● poznavanju saobraćaja.
Pobednik sa najviše bodova u svim disciplinama kao nagradu dobio je bicikl, a to je bio Vuk Vickov iz Pančeva. Ostali učesnici dobili su zvanične majice Panbike festivala. Učesnici su izjavili da im je najzanimljivije bilo da se takmiče u sporoj vožnji i da pređu poligon spretnosti trudeći se da naprave što manje grešaka na silnim preprekama.
Pored biciklističkih igara, učesnici su imali priliku da isprobaju i „pijane naočare” koje je obezbedila Agencija za saobraćaj grada Pančeva, odnosno da osete kako vožnja u alkoholisnom stanju, vožnju pod dejstvom narkotika i umora utiče na psihovizičke sposobnosti. Na taj način su organizatori projekta hteli da skrenu pažnju na veliki problem u saobraćaju, a to je upravo vožnja u pomenutim stanjima prilikom čega neretko dolazi do saobraćajnih nezgoda čime ovaj projekat širi opseg svog delovanja i na bezbednost u saobraćaju.
Koordinator projekta Dejan Radivojev iskazao je veliko zadovoljstvo zbog odziva mladih i u ovoj nezavidnoj epidemiološkoj situaciji i naglasio je da će Udruženje nastojati da ovaj festival postane tradicionalni festival grada Pančeva kako bi se konstantno radilo na razvoju svesti o uticaju saobraćaja i svih nas na zagađenje životne sredine i o potrebi da se nešto konačno promeni. Dejan Radivojev je dokorand na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na smeru: Saobraćaj i nekoliko godina unazad bavi se promocijom alternativnih načina kretanja i njihovom popularizacijom kao jednoj od bitnih stavki koje mogu doprineti očuvanju životne sredine i smanjenju motorizovanog saobraćaja u gradovima, te je bio (što sam, što kao član udruženja „Srbija, moj dom”) i višegodišnji organizator i suorganizator „Evropske nedelje mobilnosti” u Pančevu koja se bavi upravo ovim temama.
Iskreno se radujemo da ćemo svi zajedno imati priliku i iduće godine da budemo učesnici i svedoci ovako lepog i višestruko korisnog festivala i na taj način da pomognemo članovima ovog mladog, ali progresivnog udruženja koje se trudi da promoviše zdrave i lepe navike u društvu i kulturi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *