Ekologija

Svetski dan bez automobila

Ministarstvo zaštite životne sredine obeležilo je „Svetski dan bez automobila“ u cilju podizanja svesti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne sredine, kao i promovisanja ekoloških i zdravih stilova života.
Manifestacija, koja je održana u Beogradu, na Adi Ciganliji, okupila je predstavnike diplomatskog kora, UNDP-a, naučne i stručne javnosti, civilnog sektora i medija. Koliko je važno da svako od nas smanji upotrebu automobila koji izduvnim gasovima utiču na zdravlje čoveka, opstanak biljnog i životinjskog sveta, klimatske promene, ozonski omotač, pokazali su i ličnim primerom ambasador Holandije Žil Bešor Pluh, predstavnik UNDP-a Žarko Petrović i Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative, koji su biciklom stigli na manifestaciju.
Ministar zaštite životne sredine je, obraćajući se prisutnima ukazao da je zadnji čas da se ljudska civilizacija pomiri sa prirodom koju toliko dugo zagađuje, jer je vreme kovida pokazalo da kada je virus umirio čoveka on je pustio prirodu na miru. Navodeći da su gradovi planetarno najveći zagađivači, a da su procene da će do 2050 godine čak 70 posto svih žitelja planete živeti u gradovima, ministar je ukazao da mora da se menja filozofija življenja kako bi se način života prilagodio mogućnostima planete na kojoj živimo. „Životna sredina nije pitanje dnevne poliktike, to je pitanje naših života. Srbija je otvorila ekološki put i nastaviće tim putem, kako bi sačuvala biodiverzit, bogastvo koje je svrstava među četrdeset u svetu i dostigla najviše ekološke standarde“, rekao je Trivan.
Govoreći o naporima koje Srbija ulaže da unapredi životnu sredinu i ostvarenom napretku u zaštiti životne sredine, ministar je kazao da je ekološka svest javnosti podignuta sa 10 na skoro 80 posto, i naveo neke od postignutih rezultata u zakonodavnoj oblasti, pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27, međunarodnoj ulozi Srbije u najvažnijim međunarodnim konferencijama UNEA-5 i COP-26 kao i u realizaciji konkretnih mera koje doprinose rešavanju ekoloških problema kao što je aerozagađenje. Trivan je ukazao na značaj formiranja i rada Vladine komisije za rešavanje pitanja aerozagađenja, koja će tako efikasno multisektorski delovati, kao i na subvencije za kupovinu hibridnih i električnih automobila, za koje je Ministarstvu zaštite životne sredine do sada pristiglo 170 zahteva. Ministarstvo je spremno da u narednoj godini daje podsticaje za ugradnju TNG ili KPG uređaja u polovne automobile kao i subvencije za kupovinu bicikala. Ministar je ukazao da je u Evropskoj nedelji mobilnosti učestvovalo preko 30 gradova i opština u Srbiji, koje su tako pokazale da im je važno da rešavaju pitanja aerozagađenja i da veruje da će primenom kratkoročnih i dugoročnih planova smanjinjivati zagađenja vazduha na teritoriji svojih opština.
Ukazujući na važnost i značaj odluke donete pre tri godine o formiranju Ministarstva zaštite životne sredine kao posebnog resora u Vladi Repunblike Srbije, ministar je izneo uverenje da će u nadležnosti Ministarsva u narednom periodu biti održivi razvoj, šume i vode kao i da će se Agencija za zaštitu životne sredine dodatno ojačati i izdvojiti kao samostalna, preuzimajući važne nadležnosti u zaštiti životne sredine.
O vrednostima i značaju zamene automobila biciklom je govorio i učesnicima manifestacije podelio dobre ekološke priče o sve većem broju bicikala u Novom Sadu , Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative, koji je iz tog grada biciklom stigao na današnji događaj.
Manifestaciju Svetskog dana bez automobila obeležio je prigodan umetnički ekološki resital, ekološke radionice koje su organizovane za najmlađe i tradicionalno zalivanje mladice…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *