Ekologija

Obeležavanje Zelene nedelje 2017. u Novom Sadu Događaj „Vodni agenti Novog Sada“ u Zabavnom parku Starli

Društvo Vodna agencija i Zabavni park Starli (Bulevar vojvode Stepe, 56, Novo naselje), povodom obeležavanja Evropske nedelje održivog razvoja (ESDW) u Novom Sadu organizuju prvi događaj pod nazivom Vodni agenti Novog Sada. Dvodnevni događaj će početi u petak 26. maja za učenike osnovnih škola u Novom Sadu i predstavnike medija, a nastavlja se i u subotu, 27. maja za zainteresovane sugrađane i decu uzrasta od 6 do 10 godina.
Tom prilikom, učenici i nastavnici različitih osnovnih škola u Novom Sadu moći će da se na prilagođen način, u posebnoj instalaciji Vodne stanice (Vodne postaje), koja dolazi iz Slovenije, upoznaju sa temama: kako se stvara otpadna voda, koji su načini prečišćavanja otpadnih voda stanovnika grada i industrije, kao i koliki je značaj pojedinca u racionalnom korišćenju vode.
Kroz radionice i propratne aktivnosti, koje promovišu zdrav način života sa ciljem podizanja ekološke svesti kod najmlađih, u Zabavnom parku Starli deca će naučiti kako mogu da zaštite svoju okolinu i vode i na taj način postanu Vodni agenti Novog Sada.  Evropska nedelja održivog razvoja obeležava se u isto vreme u zemljama Evrope, a Zabavni park Starli i Vodna agencija potvrdiće izgrađeno partnerstvo organizovanjem radionica za sve zainteresovane sugrađane u subotu 27. maja sa početkom od 12 časova. Edukativni program i upoznavanje sa Vodnom stanicom trajaće do 16 časova. Nakon radionica, sva deca imaće priliku da se igraju u prostoru Zabavnog parka na površini preko 2.500 m².

Prethodno je kroz istoimeni regionalni projekat Vodni agent čiji je cilj uspostavljanje
međunarodne saradnje kroz podsticanje na promišjanje svakodnevnih postupaka i sugerisanje na promene ponašanja u pravcu racionalnog i savesnog ophođenja sa vodama, u Zabavnom parku Starli održan ciklus besplatnih radionica, kao i u novosadskim osnovnim školama gde je đacima približen značaj vode, čemu ona sve koristi i zašto je neophodno da je sačuvamo.
Evropska nedelja održivog razvoja (EUSEW) je širom Evrope proklamovana inicijativa koju su 2014. godine pokrenule Francuska, Nemačka i Austrija, a zatim je usvojila Evropska komisija. U prethodne dve godine organizovano je 4212 aktivnosti u 38 država. Osnovna svrha je promocija i podržavanje svih projekata, događaja i aktivnosti koje zastupaju 17 ciljeva održivog razvoja usvojenih Agendom održivog razvoja 2030. Društvo Vodna agencija je partner ove inicijative.

Opis edukativnog dela programa i radionica

Projekt Vodni agent Dunavske regije u sklopu sadržaja edukativnih radionica ima i radionicu na otvorenom – Vodna stanica. U Zabavnom parku Starli sadržaj ove radionice biće prilagođen prostoru i potrebi da se deci Novog Sada, koja se prvi put sreću sa Vodnom stanicom, približi projekat „Vodni agent“. Radionica je koncipirana na ideji da vodu uzimamo iz prirode i imamo obavezu da je prirodi vratimo „Od prirode – prirodi“.  O tome na kakav način, kojim sredstvima dolazimo do vode iz prirode u ljudskim zajednicama, kako su ljudi nekad sebi obezbeđivali kvalitetnu vodu, kako funkcioniše jedan gradski vodovod i kućne vodovodne i kanalizacione instalacije, kuda ide voda iz kanalizacije i šta se sve sa njom dešava je obuhvaćeno pričom o Vodnoj stanici uz sav prateći materijal koji deca mogu videti, sama raskopiti i razgledati.
Zajedno sa učenicima iz osnovnih škola u Novom Sadu, zainteresovanom decom i njihovim roditeljima, družićemo se kod „močvarice“ u neposrednoj blizini Zabavnog parka Starli, kako bismo se upoznali sa vodom koja postoji u prirodi i saznali na koje sve načine ona nalazi svoje puteve i čisti se.
Radionica traje sat vremena i u tom vremenu deca će odgovarati na zanimljiva pitanja i rešavati praktične zadatke.
Na kraju radionica učensici iz osnovnih škola u Novom Sadu i svi prisutni mališani zvanično će postati Vodni  agenti, nakon čega ih očekuje zajendičko igranje i druženju u Zabavnom parku Starli.

 Program i satnica – otvori dokument

Majda Adlešić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *