Projekti

Pritisak na lokalnu vlast zbog zelenih ciljeva

Ekološka tribina u Boru povodom Svetskog dana planete Zemlje…

Povodom Svetskog dana planete Zemlje, 20. aprila, u Narodnoj biblioteci Bor, u okviru „Ekoloških dana Bora 2017.” organizovana je Tribina. Program je otpočeo recitalom ekološke poezije u organizaciji Asocijacije za razvoj Bora i učenika Tehničke škole Bor, a nastavljen je promocijom „EKOlista” kada je Milisav Pajević, novinar i urednik zainteresovanim građanima, organizacijama i čitaocima, predstavio Magazin i razgovarao o aktuelnom stanju životne sredine u Boru i zemlji.

Na tribini je održana prezentacija i kratki film o projektu: „Ne paradiraj – nego kompostiraj”, autora Gorana Jakovljevića, Asocijacija za razvoj Bora, Tehnička škola Bor i OŠ „Đura Jakšić” iz Krivelja.

Marija Pešić, stručna saradnica za održivi razvoj, Asocijacija za razvoj Bora prisutnima je održala predavanje „S.O.S. za životnu sredinu”. Na kraju tribine Perica Milojević iz Čitaonice Evropa Bor održao je prezentaciju o reciklaži guma.

Tokom celodnevnog događaja „EKOlistanja u Boru” koji je održan u Narodnoj biblioteci Bor ekipa „EKOlista” razgovarala je sa predstavnicima ekološke zajednice u ovom gradu.

 

– Društvo mladih istraživača Bor postoji od 1976. godine i deluje u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja na području istočne Srbije, sa prevashodnim ciljem da utiče na razvoj ekološke svesti i promenu ponašanja putem ekološke edukacije i informisanja dece i mladih, kao i ostalih građana, da populariše nauku i uvodi mlade i sve ostale zainteresovane u naučno-istraživački rad, da promovioše volonterski rad i javno zalaganje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj – predstavila je društvo Mladih istraživača Bora, Sanela Božinović. Ova mlada ekološka aktivistikinja pored rada u ovom ekološkom društvu piše i ekološku poeziju.

– Prošle godine obeležili smo veliki jubilej – 40 godina Mladih istraživača Bora kada smo imali aktivnosti u Muzeju otvaranjem izložbe na kojoj su bile sve aktivnosti društva Mladih istraživača Bora. Tu su bile izložene prve uniforme koje su istraživači nosili zahvaljujući gospodinu Zoranu Petroviću koji ih je dobro sačuvao. Treba dodati da 14 godina zaredom organizujemo Ekološke dane Bora – kaže Snežana Đoševska iz MIBOR-a.

Kako Đoševska ističe, Društvo puno radi na podizanju ekološke svesti ne samo kod dece školskog uzrasta, nego i kod odraslih.

– Vršimo pritisak na lokalnu vlast tako kad god su neke javne rasprave mi aktivno učestvujemo, a dosta pišemo i na nivou Republike, i to sve zahvaljujući Draganu Ranđeloviću koji se trudi da i nama ostalima to pređe u naviku – naglašava Đoševska.

– Organizujemo edukativne akcije koje obuhvataju teme iz oblasti ekologije kao i ekološke škole za decu koju obučavamo za edukatore kako bi ekološko znanje preneli svojim vršnjacima. Program „Karavan nauke” počeo je 2012. godine kao festival nauke u jednoj osnovnoj školi a proširili smo ga na Zaječar i Negotin. To su naučne manifestacije gde se učenicima i studentima nudi da budu izvođači različitih ogleda, demonstracija i prezentacija. Oni rade sa svojim nastavnicima kao mentorima i spremaju nastupe na festivalima. Oni nastupaju samostalno uz podršku nastavnika i promovišu nauku na manifestacijama koje su izuzetno posećene. Negde oko pedesetak naučnih i obrazovnih institucija iz Istočne Srbije učestvuje u ovim manifestacijama. Ove godine nameravamo da proširimo ove manifestacije i na Knjaževac – kaže Nataša Ranđelović, koordinatorka edukativnih programa Mladih istraživača Bora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *