Ekologija

Najviše seoskih lasta u Padeju

Novi Sad, 14.07.2017. – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je danas da je Laslo Sevenjhazi iz Padeja kod Kikinde pobednik takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. U njegovom domaćinstvu gnezdo je svilo čak 43 para seoskih lasta, pa je vredni domaćin pored laskave titule osvoilo i 1.000 kilograma kukuruza.

U takmičenju je uzelo učešće 77 domaćinstava iz svih delova Srbije. Da je odnos naših poljoprivrednika i seoskih lasta pravi primer suživota čoveka i prirode može se videti na pašnjaku i u štalama Lasla Sevenjhazija koji gaji 60 krava, 230 ovaca, 21 konja i 7 magaraca.

Seoske laste, vesele i okretne ptice selice u rano proleće pristižu iz Afrike da bi svoja gnezda svile u Srbiji. Tajna veza između Lasla i seoskih lasta upravo je stočarstvo budući da laste koriste štale i druge pomoćne objekte za smeštaj gnezda, a glavna hrana su im brojni leteći insekti koji se okupljaju oko domaćih životinja i stajskog đubriva.

„Tradicionalno stočarstvo izuzetno je važno za očuvanje staništa i ugroženih vrsta flore i faune“, kaže Slobodan Knežević, rukovodilac programa „Proleće uživo“ u okviru koga se organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, i dodaje: „Srećni smo što možemo da nagradimo Lasla jednom tonom kukuruza kao znak podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima i zahvalnosti za ljubav koju on i njegova porodica imaju prema divljim pticama. Hvala svim poljoprivrednicima koji su se javili. Trudićemo se da i narednih godina obezbedimo nagrade za čuvare ptica“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *