Ekologija

Proslava „Evropskog Amazona“

Proglašenjem UNESCO-ovog Prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ ispunjava se cilj pet zemalja u kojima se nalazi: očuvanje izuzetnih prirodnih vrednosti, podsticanje održivog razvoja i podrška naučnom radu i monitoringu

Letenje, Mađarska – Međunarodni događaj koji je u sredu 12. jula organizovan u okviru projekta coopMDD u mestu Letenje na Muri u Mađarskoj, okupio je više od 100 učesnika, nevladinih organizacija i vladinih institucija iz pet država u zajedničkoj proslavi naše zajedničke prirodne baštine: Mure, Drave i Dunava, koja će u narednim godinama biti zaštićena kao prvi UNESCO rezervat biosfere koji se nalazi u pet država. Danas, na Dan Evropskog Amazona, prilika je za potsetiti se na značaj ovog područja.

Protežući se kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju, rečni predeo uzduž tokova ove tri reke čini 700 kilometara dug zeleni pojas, koji spaja gotovo milion hektara visoko vrednih prirodnih staništa i lokaliteta šarolike ljudske kulture. Od 1993. godine nevladine organizacije zajedno sa vlastima na lokalnom, regionalnom i državnom nivou u ovim zemljama rade na zaštiti ovog jedinstvenog područja zajedno. Taj je proces sada pri kraju jer je službeni proces nominacije UNESCO-ou ili u toku ili je već završen u svim državama. Ove godine Hrvatska i Mađarska proslavljaju pet godina postojanja, a rezervat biosfere na nacionalnom nivou u Srbiji, Bačko Podunavlje, odobren je i dodat na UNESCO listu rezervata biosfere prošlog meseca. Slovenačka nominacija podnesena je početkom ove godine, dok je austrijska trenutno u pripremi.

Skupu se, u ime Ministarstva za zaštitu životne sredine, na skupu je učestvovala Biljana Filipović, koja je u obraćanju naglasila: „Ova proslava je simbolična za nas u Srbiji. Odvija se u periodu neposredno nakon proglašenja Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“, i zato čestitam svima nama, aposebno zahvaljujem kolegama iz ostale četiri zemlje koji su pomogli proces nominovanja. On nije bio samo administrativan, pošto nam je trebalo čak 16 godina rada i 6 godina vrlo intenzivne koordinacije sa lokalnim akterima u pet lokalnim samoupravama uz Dunav. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je partner u ovom projektu, proglašen je upravljačem ovog područja, što neće biti lak zadatak. Ministarstvo za zaštitu životne sredine nastaviće da podržava zaštićena područja I kategorije koja se nalaze u ovom rezervatu biosfere, specijalne rezervate prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“, naglasila je Filipović.

Ujutro je organizovana posebna studijska poseta Muri za sve predstavnike institucija i partnere u projektu. Kako je najbolji način da doživite reku veslanje, projektni partneri organizovali su rafting turu, koju su vodili rendžeri Nacionalnog Parka „Gornji Balaton”, tako da su predstavnici mogli iz prve ruke videti ljepotu prirodnih reka i pogodnosti koje one pružaju lokalnom stanovništvu. Uy spust organizovan je i „Veliki skok“ u Muru. U proslavi su učestvova oba projektna partnera iz Srbije: Pokrajinski zavod za za zaštitu prirode, JP „Vojvodinašume“, kao i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Svi zajedno su u srpski deo mozaika Evropskog Amazona ugradili simboličke kamenčiće šljunka donesene iz Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *