Ekologija

Ministar Trivan na konferenciji zemalja potpisnica Protokola o vodi i zdravlju

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je u radu Petog zasedanja strana potpisnica Protokola o vodi i zdravlju koje se od 19. do 21. novembra održava u Beogradu. Ova konferencija na visokom nivou okupila je preko 50 visokih delegacija zemalja članica Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), kako bi predstavili napredak u ostvarivanju ciljeva Protokola o vodi i zdravlju, u svetlu sprovođenja ciljeva održivog razvoja u Panevropskoj regiji.

Protokol o vodi i zdravlju kao međunarodni ugovor predstavlja snažno sredstvo i jedinstveni mehanizam za obezbeđivanje adekvatnog pristupa zdravoj pijaćoj vodi i sanitarnim uslovima za sve. Značaj ovih pitanja za našu zemlju koja je usvojila zakon o ratifikaciji Protokola o vodi i zdravlju 2013. godine, potvrdila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja se obratila na otvaranju zasedanja. Ona je naglasila da je zaštita životne sredine jedna od najzahtevnijih tema u procesu evrointegracija, i istovremeno oblast koja zahteva najveća ulaganja u Srbiji. Naglašavajući da je naša zemlja započela ozbiljan, zahtevan i skup posao na uspostavljanju sistema za preradu otpadnih voda i snabdevanje pijaćom vodom, navela je više projekata koji su u toku, i koji će obezbediti prečišćavanje otpadnih voda i kvalitetnu pijaću vodu.

Pitanje dostupnosti čiste pijaće vode, održivo korišćenje vode kao prirodnog resursa i obezbeđivanje kvaliteta vode, ključna su pitanja zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, zbog čega se Ministarstvo zaštite životne sredine ozbiljno posvetilo radu na ostvarivanju ovih ciljeva, imajući u vidu da je pristup zdravoj vodi i sanitarnim uslovima osnovno ljudsko pravo, rekao je ministar Goran Trivan na Konferenciji.

Ukazujući da je postizanje evropskih standarda u oblasti voda jedan od prioritetnih zadataka, on je naglasio da Ministarstvo intenzivno radi na usklađivanju domaće legislative sa legislativom EU u ovoj oblasti, i dodao da je za postizanje savremenih standarda u oblasti voda neophodno da se u naredne dve decenije uspostavi 359 sistema za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od oko 5,6 milijardi evra.

Ministar je naveo primere dobre prakse u primeni ciljeva Protokola o vodi i zdravlju u Srbiji, koje je Ministarstvo realizovalo s ciljem da obezbedi jednak pristup higijenski ispravnoj vodi za piće i sanitarnim uslovima. Projektom Ministarstva koji je realizovan uz podršku italijanskog Ministarstva za životnu sredinu, kopna i mora, urađena je analiza i procena higijenske ispravnosti vode za piće i sanitarnih uslova u 245 seoskih škola na području trinaest opština u okviru dva regiona centralne Srbije, na osnovu čega su isplanirane investicije za pomoć školama koje nisu zadovoljile evropske standarde. Takođe, završen je projekat na osnovu kojeg je utvrđen Akcioni plan sa merama koje su usmerene i na lokalni i na nacionalni nivo.

Ministar Goran Trivan je istakao da su ovakvi projekti potrebni kako bismo planirali neophodne korake, ali oni neće biti uspešni bez promene stanja svesti građana, i dodao da je Srbija zemlja siromašna površinskim vodama, zbog čega moramo prema ovom dragocenom resursu da se odnosimo s pažnjom, racionalno i štedljivo. Ministarstvo će se uz podršku takvog javnog mnjenja u narednim godinama angažovati na uspostavljanju sistema za preradu otpadnih voda, koji će zajedno sa drugim rezultatima, stvoriti sasvim novo, čisto lice Srbije, zaključio je Trivan.

Na otvaranju zasedanja, pored premijerke Ane Brnabić, učesnicima su se obratili Antonio Gutereš, generalni sekretar UN (putem video linka), Olga Algajerova, izvršni sekretar UNECE i Piroška Ostlin, privremena regionalna direktorka WHO – Regionalne kancelarije za Evropu.

Prvog dana Konferencije pod nazivom „Katalizacija održivog razvoja u Panevropskom regionu“ održani su paneli „Reagovanje na globalne promene i pretnje i rešavanje vanrednih situacija“ na kojem je u ime naše zemlje govorio ministar zdravlja RS Zlatibor Lončar, i panel ,,Saradnja radi osiguranja sigurnih, održivih i jednakih usluga u pogledu vodosnabdevanja i pružanja sanitarnih usluga“ na kojem je u ime naše zemlje govorio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan. Drugog dana ovog skupa biće održano nekoliko pratećih događaja, gde će države članice predstaviti primere dobre prakse, među kojima i Republika Srbija.

Srbija je od 2017. godine do danas predsedavala Protokolom o vodi i zdravlju, a od danas predsedava Belorusija. Peto zasedanje strana potpisnica Protokola o vodi i zdravlju realizuje se u organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, pod pokroviteljstvom WHO i UNECE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *