Ekologija

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na dodeli prvih zelenih inovacionih vaučera u Srbiji

Prvi zeleni inovacioni vaučeri u ukupnom iznosu od 150.000 evra uručeni su danas predstavnicima deset kompanija kao bespovratna sredstva za podsticaj njihovih inovacionih projekata u oblasti zelenih tehnologija i resurse efikasnosti.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je na svečanoj dodeli zelenih vaučera zahvalio Evroppskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) na pokrenutom programu i izrazio očekivanje da će se nastaviti ekološkim putem u inovativnim projektima. „Ne mogu da zamislim bolju simbiozu i ne vidim šta bi bilo važnije od inovacija u zaštiti životne sredine. Zahvaljujući pameti i inovativnim rešenjima moći ćemo da nadoknadimo godine zaostajanja u ovoj oblasti.

Inovacije i zaštita životne sredine, međusobno povezane mogu voditi Srbiju putem razvoja i napretka“ rekao je ministar Trivan. Čestitao je kompanijama čiji su projekti nagrađeni zelenim vaučerima i pozvao mala i srednja preduzeća da se uključe u program.

Nenad Popović ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj je rekao da su zeleni vaučeri odličan primer saradnje nauke i privrede i da je Vlada Srbije opredeljena za inovativni razvoj pri čemu je zelena privreda izuzetno značajna.
Direktor EBRD Danijel Berg ukazao je da se na ovaj prvi poziv koji je kratko trajao odazvalo čak 80 malih i srednjih preduzeća i objavio drugi poziv koji je za prijave otvoren od 13. marta do 30. aprila 2018. godine.

Pomoć kompanijama opredeljena je u okviru Programa zelenih inovacionih vaučera koji je pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj uz podršku Austrijske vlade i Centralno-evropske inicijative. Cilj programa je da poveća inovacioni kapacitet malih i srednjih preduzeća u oblasti zelenih tehnologija i efikasnije upotrebe resursa (energije, vode i materijala).

Preduzeća će u okviru programa sarađivati sa domaćim istraživačko-razvojnim organizacijama, uglavnom fakultetima i institutima, na projektima koji mogu biti kofinansirani inovacionim vaučerima vrednosti do 20.000 evra. Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD veruje da će takve inovacije pomoći Srbiji da ublaži uticaj klimatskih promena i ujedno na duži rok podrži konkurentnost njene privrede.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *