Ekologija

Ornitolozi Srbije i Hrvatske ujedinjeni u zaštiti ptica selica

Novi Sad, 14.03.2018. – Ornitolozi i čuvari ptica iz Srbije i Hrvatske, udruženi u organizacije Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i BIOM, ove godine zajedno će sprečavati i prijavljivati ilegalno ubijanje i hvatanje divljih ptica u svojim državama. U letnjem i jesenjem periodu krivolovom najugroženije selice su prepelice, grlice, više vrsta pataka i drugih ptica vodenih staništa za čiju dobrobit i uspešno preživljavanje tokom seobe će se brinuti volonteri iz Srbije, Hrvatske i mnogih država Evrope.

Međunarodna inicijativa za zaštitu ptica selica pod nazivom „Champions of the Flyway“ (Prvaci selidbenog puta ptica) nastala je pre pet godina u Izraelu sa namerom da se ljudi širom sveta udruže u zaštiti ptica koje dva puta godišnje preleću preko Sredozemlja. Jedna od aktivnosti kojom se skreće pažnja na hitnu potrebu za zaštitom selica jeste i takmičenje u posmatranju ptica koje okuplja timove iz celog sveta. Ove godine, po prvi put, među 22 prijavljena tima Srbija i Hrvatska imaće svoje predstavnike koji će se zajedno takmičiti u timu pod nazivom „The Quail Warriors” (Borci za prepelice). Inicijativu i takmičenje prati i kampanja za doniranje sredstava za borbu protiv krivolova, a ove godine sva sredstva biće korišćena za aktivnosti u Srbiji i Hrvatskoj.

„Izuzetna nam je čast što su kolege iz celog sveta prepoznale naše ogromne napore da Srbiju učinimo bezbednijom za ptice selice“, kaže Aleksa Vukićević, učesnik takmičenja i predstavnik Srbije iz redova DZPPS, i dodaje: „Priroda i ptice ne poznaju granice koje stvaraju ljudi. Štiteći ptice u Srbiji i Hrvatskoj, mi štitimo ptice
koje dolaze iz raznih krajeva sveta. To je zajedničko bogatstvo celog čovečanstva koje se ne sme uništiti“.

Zadatak za svaki takmičarski tim je da u roku od 24 časa vidi što više različitih vrsta ptica na unapred određenoj teritoriji. Ovo je jedno od retkih takmičenja gde se i dalje veruje na reč, te predstavlja svojevrsno džentlmensko nadmetanje. Krajem marta biće poznat pobednički tim, no istinski pobednik svakako će biti priroda.

Svake godine na Sredozemlju ilegalno se puškama, klopkama i mrežama ubije 25 miliona ptica selica, pokazala je studija koju je 2015. uradila najveća svetska organizacija za zaštitu prirode „BirdLife International”. Najviše ih strada u Egiptu – čak 5,7 miliona, zatim u Italiji (5,6 miliona), Siriji (3,9 miliona), Libanu (2,6 miliona), Kipru (2,3 miliona), Grčkoj (700.000), Francuskoj i Hrvatskoj (po 500.000 jedinki).

Dodatni izvori:

1. Champions of the Flyway: http://www.champions-of-the-flyway.com/
2. Međunarodna studija o stradanju ptica selica: http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/01-
28_low.pdf
3. Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji za period 2000-2017: http://pticesrbije.rs/wp-content/uploads/2017/10/Serbia-bird-crime-report.pdf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *