Subotica - ekološki aktivan grad

Suncem se može sve rešiti

Subotica ima veliki potencijal za obnovljive izvore energije. U narednoj deceniji može se očekivati da će biti sve više površina koje će stvarati solarnu energiju u gradu. Subotica spada u sunčane regione u Evropi, gde može da se dobije najviše solarne energije. Vojvodina ima uslove da 25 odsto vlastitih energetskih potreba zadovolji bioetanolom, koji se dobija proizvodnjom iz industrijskog bilja. Početna ulaganja u obnovljive izvore su velika, ali se brzo isplate postrojenja koja energiju Sunca prevode u toplotu potrebnu za pripremu sanitarne tople vode i grejanje. Primena ovakvih instalacija ima pozitivne efekte na životnu sredinu pošto smanjuje upotrebu fosilnih goriva. Subotičanin, profesor Peter Odri kaže da se sa Suncem može sve rešiti i da zemlje u regionu nisu bile spremne za nove tehnologije.
– Pre deset godina u Holandiji, Nemačkoj i u drugim zemljama na kvadratnim kilometnima su bili postavljeni sunčevi kolektori, koji su gledali na sever ili jug, ali su stvarali veliku količinu energije. Na primer, ako bi 1.000 kvadratnih kilometara u Africi pokrili sa sunčevim foto voltičnim elementima faktički bi mogli da celu Evropu snabdemo energijom. Kinezi imaju južne delove grada pokrivene solarnim kolektorima. Oni imaju problem sa smogom koji ne mogu da reše. Pokušali su Žutu reku da ukrote, ali nisu uspeli. Shvatili su da jedino rešenje je Sunčeva energija. Oni najviše ulažu energiju sunca i uzimaju prve tehnologije koje su najače, odnosno daju najveću gustinu električne energije. Koriste nove tehnologije na bazi crnog silicijuma, ali moram da kažem da ovde nije reč o pljavoj tehnologiji. To su nano slojevi sa malom količinom zlata i tu ima znatnog potencijala. Ta tehnologija će nam dati puno novih mogućnosti – rekao je profesor Peter Odri.
Subotica, kao i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj leži na geotermalnim izvorima energije koji nisu dovoljno iskorišteni ni u jednoj državi, ili gradu. Profesor Jožef Njerš objašnjava da bi trebalo ulagati u u geotermalnu energiju, jer se topla voda se lako iscrpljuje jer se vadi iz zemlje.
– Bavim se obnovljivim izvorima energije više od četiri decenije. U ovom regionu termoizolacija i toplotne pmpe treba da se primene, kada govorimo o zelenoj energiji. Problem je što nema podrške od strane Vlade Srbije, kao što je to u razvijenim zemljama u EU. U Evropi države se to podržavaju ovakve projekte, kao na primer u Mađarskoj i zemljama istočnog bloka gde vlade prepoznaju projekte poput: termoizolacije, geotermalna energija, energija vetra, solarna energija.Moramo da kažemo i potvrdimo da je nuklearna energija najčistija energija. Bez obzira na sve i najjeftinija je. Srbija ima sreću jer ima Đerdap i dobijrmo oko 40% električne energije – rekao je profesor Jožef Njerš.
U Subotici se najviše koriste potencijali geotermalne energije, dok je energija sunca i vetra ostala neiskorišćena, rekao je profesor doktor Jožef Njerš na 11. Međunarodnom skupu „Ekspress 2019.” u Subotici. On je ocenio da u proteklih jedanaest godina ima pomaka, kada se govori o obnovljivim izvorima energije u našoj zemlji, ali da to nije dovoljno. Glavni problem je nedostatak novca za ulaganje. Skup je obuhvatio i teme iz oblasti nuklearne, geotermalne, sunčeve, energije vetra i biomase.
Sandra Iršević

Energetski efikasna vila
Na Paliću izgrađena je Vila „Ankora”, u skladu sa propisima energetske efikasnosti. Livija Biro, vlasnica objekata, objašnjava da koriste geotermalnu energiju za hlađenje i grejanje objekata, i da su uštede velike.
– Objekat smo izgradili prema projektu profesora Jožefa Njerša. Želja nam je bila da izgradimo energetski efikasan objekat, što smo i uradili. Objekat je građen u skladu sa pravilima energetske efikasnosti, a koristili smo i materijale koji „štede energiju”. Za grejanje i hlađenje objekta koristimo toplotne pumpe i moram da kažem da je ovaj sistem nogo zdravili , nego da leti uključujemo klimu. Mesečno, za objekat od 1.600 metara kvadratnih, plaćamo 100.000 dinara, a za objekat u gradu koja ima 600 kvadrata gas plaćamo isto toliko.Ovo pokazuje kolike su uštede u korićenju obnovljivih izvora energije. Veoma smo zadovoljni – istakla je Livija Biro, vlasnica Vila „Ankora” na Paliću.

Projekat „Subotica-ekološki aktivan grad” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *