Ekologija

Ministar Goran Trivan: Pitanje ekologije je pitanje kulture

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan poručio je povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, da je pitanje ekologije pitanje kulture i da je važno negovati navike koje će obezbediti bolji svet za buduće generacije.


Trivan je na svečanosti u Botaničkoj bašti rekao da je pošumljavanje najefikasniji i najjeftiniji način da se reši problem prilagođavanja na klimatske promene, koje su stvarnost u kojoj živimo.


Goran Trivan je poručio da će se resorno ministarstvo zalagati za to da ne bude izgradnje hidrocentrala i mini hidrocentrala među zaštićenim dobrima, da se smanji upotreba plastike, kao i da se nastavi sa otklanjanjem opasnog otpada.


Prvog dana naplate plastičnih kesa koje se ne recikliraju postignuto je smanjenje njihove upotrebe od 50 odsto, precizirao je ministar i napomenuo da je za otkrivanje i otklanjanje opasnog otpada Ministarstvo imalo veliku podršku od tužilaštva i BIA.
Trivan je najavio da je u budućnosti planirano aktuelizovanje pitanja brige o vazduhu, buke u urbanim sredinama, o zaštićenim dobrima, o gradnji u nacionalnim parkovima i sličnih tema.


Projekt koordinator Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine u Srbiji (UNEP) Aleksandra Šiljić Tomić podsetila je na to da je Svetski dan životne sredine ustanovljen 1974. godine, a da se danas obeležava u više od 100 zemalja.
Tema ovog dana za 2018. godinu jeste pobediti zagađenje plastikom jer je to najveći izazov sadašnjice, upozorila je ona i dodala da se dnevno u Srbiji iskoristi sedam miliona plastičnih kesa.


Ambasador Indije u Srbiji Narinder Čauhan podvuklaje da se Indija okrenuta poštovanju prirode i životinja i da je to na neki način stil života, istakavši da se u toj zemlji oformio veliki pokret protiv korišćenja plastike, te da se kao alternativa nude torbe od pamuka.


Direktor korporativnih komunikacija i održivog poslovanja kompanije „Delez Srbija“ Mirjana Jovašević ukazala je na to da ova kompanija kontinuirano sprovodi aktivnosti kojima želi da utiče na stvaranje zdravije i čistije planete, od reciklaže otpada, preko smanjenja emisije CO2, do strateškog upravljanja viškovima hrane. 
Sa namerom da doprinesemo smanjenju zagađenja okoline, pokrenuli smo i projekat naplate plastičnih kesa i prvi rezultati su veoma ohrabrujući, jer se njihova potrošnja prepolovila, precizirala je Jovašević.


U okviru programa dodeljene su i nagrade kompanijama i organizacijama koje su doprinele zaštiti životne sredine, a među dobitnicima su Bezbednosno-informativna agencija, kompanija „Delez Srbija„, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), planinski klub „Kamena gora“ i drugi.


Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *