Ekologija

Čišćenje priobalja Savskog jezera od pet ambalaže

U okviru akcije čišćenja priobalja Savskog jezera od pet ambalaže, članovi Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić i gradski zvaničnicima, svojim aktivnim učešćem i ličnim primerom ukazali su na neophodnost i značaj sopstvenog doprinosa zaštiti životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, zajedno sa partnerskim organima i institucijama, ovom akcijom čišćenja Savskog jezera kao dragocene zelene oaze prestonice, priključili su se građanima širom sveta u obeležavanju 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine.

Ova akcija čišćenja predstavlja poruku građanima da je briga o zaštiti životne sredine čin patriotizma, koji dokazuje da voleti svoju zemlju znači i budućim pokoljenjima ostaviti čistiju Srbiju, rekla je Ana Brnabić. „Nije sramota sagnuti se i pokupiti otpad iza sebe, niti je sramota sagnuti se i pokupiti otpatke iza drugog. Nije sramota čistiti Srbiju“, istakla je premijerka. Vlada je svoju posvećenost sistemskom rešavanju ekoloških pitanja u Srbiji dokazala formiranjem Ministarstva, i izražava punu podršku njegovom radu, dodala je, napominjući da se radi na otvaranju poglavlja 27 koje je najteže i najskuplje u procesu pridruživanja EU. „Poglavlje 27 je značajno, ali je za nas značajan pre svega naš odnos prema životnoj sredini, i zato molim građane Srbije, kao što smo mi to danas uradili, da se i oni uključe u čišćenje Sribije, jer je do svih nas kako će Srbija izgledati“, naglasila je.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan čestitao je Svetski dan zaštite životne sredine koji je ustanovljen 1972. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na predlog tadašnje SFRJ, što potvrđuje dugu tradiciju razmišljanja o životnoj sredinie i akcija na nacionalnom nivou rešavanja ekoloških pitanja, i zahvalio Vladi RS i upravi grada Beograda, na podršci u radu na zaštiti životne srdine. „U proteklih deset meseci koliko postoji Ministarstvo, mnogo toga je urađeno. Vide se prvi rezultati, i sada je postalo očigledno da se nešto zaista uradilo, da se promenilo i u svesti ljudi“, rekao je ministar. On je objasnio da je ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine u znaku borbe protiv zagađenja plastikom, koje je jedno od najvećih globalnih ekoloških problema, i da razvijeni svet donosi mere koje vode ka ukidanju plastike iz upotrebe. „Srbija će u tome slediti moderan svet. Ministarstvo planira kako upravljati plastičnom ambalažom, a uporedo sa merama smanjenja, potrebno je da se promeni i svest građana koje je pozvao da daju svoj lični doprinos zaštiti životne sredine“ istakao je Trivan.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izrazio je posvećenost gradske uprave ciljevima i strateškim opredeljenjima u zaštiti životne sredine koje je decenijom unazad zacrtao Goran Trivan kao sekretar zaštite životne sredine grada Beograda. „Beograd je jedan od retkih evropskih gradova koji je doneo značajne odluke o životnoj sredini kao što su odluke o pošumljavanju, kvalitetu vazduha i zaštiti životne sredine, i nastavićemo da radimo zaštiti našeg grada, ali na jačanju svesti građana o njenoj neophodnosti“ istakao je.

Današnjom akcijom učesnici predvođeni članovima Vlade među kojima su bili premijerka Ana Brnabić, ministri Goran Trivan, Siniša Mali, Zlatibor Lončar, gradski zvaničnici Nikola Nikodijević, Goran Vesić, Andreja Mladenović, predstavnici različitih organizacija, institucija i mnogi građani, Srbija je pokazala svoje zeleno lice koje je budućnost Srbije, a građanima upućena poruka da svako od nas pruži svoj lični doprinos za čistiju Srbiju.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *