Ekologija

Održana konferencija „Životna sredina ka Evropi” – EnE18

U prostorijama Privredne komore Srbije održana je konferencija „Životna sredina ka Evropi” – EnE18 – kojom je u Republici Srbiji zvanično obeležen UN Svetski dan zaštite životne sredine.
Konferenciju je organizovalo strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i Privredna komora Srbije, a ove godine bila je posvećena temi „Zaštita prirode – razvoj odgovoran prema prirodi“.

Plenarno predavanje održao je Rade Glomazić, menadžer projekta NATURA 2000, čijom implementacijom rukovodi Hjuman dajnamiks.

Stručnjaci okupljeni na Konferenciji ukazali su na moguće posledice razvoja neodgovornog prema prirodi i pokrenuli su na razmišljanje o tome da li je priroda zaštićena.

Zaštita prirode ne poznaje administrativne granice, važnost regionalnog pristupa koji promoviše mreža Env.net prepoznat je na najvišem evropskom nivou.
Panel diskusija pod nazivom „Priroda bez zaštite?“ bila je prilika da razmotrimo naš (svoj) odnos sa prirodom.

Deo smo prirode te zaštitom ptica, riba, biljaka i pejzaža pokušavamo da poboljšamo i svoj kvalitet života.

Prirodu koju smo nasledili pritiskaju s raznih strana i u našem je interesu da zaustavimo štetu.

U planiranju odgovornog razvoja, pri donošenju odluka o suštinskim pitanjima ‒ kao što su saobraćaj, energija i poljoprivreda ‒ mora se uzeti u obzir njihov uticaj na prirodu i životnu sredinu, zaključeno je Konferenciji.

Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *