Ekologija, Projekti

IPA projekt „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“

U okviru projekta „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“ koji se realizuje preko Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, danas je održan seminar za inspektore zaštite životne sredine sa teritorije AP Vojvodine.

Prema rečima projekt menadzera, pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanje Ercega seminar ima za cilj upoznavanje sa problemom invazivnih biljnih vrsta u zaštićenim područjima, ekološkim pritiscima i rešavanju problema u cilju sprečavanju njihovog širenja.

Kako je rečeno, poseban akcenat je na zakonskoj regulativi i primeni propisa u praksi u cilju obezbeđenja boljeg ekološkog statusa zaštićenih područja i boljih uslova za život stanovništva i ekonomiju.

Vodeći partner na ovom IPA projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a partner iz Mađarske je Univerzitet John von Neumann (Neumann Janos Egietem). Vrednost projekta koji je počeo januara ove godine iznosi gotovo 290 hiljada evra, od čega sa 85 odsto sredstava učestvuje EU fond, a planiran završetak realizacije očekuje se krajem septembara 2019. godine.

Osnovni cilj projekta je smanjenje rizika po životnu sredinu i sprečavanje negativnih efekata klimatskih promena u zaštićenim područjima u graničnom regionu Mađarske-Srbija sprovođenjem zajedničkih akcija u praćenju i mapiranju invazivnih biljnih vrsta i suzbijanju ambrozije.

U Vojvodini su obuhvaćena četiri zaštićena područja u pograničnom regionu: Selevenjske pustare, Ludaško jezero, Subotička peščara, i park prirode Palić, a u Mađarskoj Nacionalni park Kiškunšag kod Kečkemeta.

Realizacijom projekta očekuju se: uspostavljen sistem monitoringa kao osnova analize distribucije invazivnih biljnih vrsta, utvrđivanje banke semena invazivnih vrsta u zemljištu u projektnom području, praćenja koncentracije polena invazivnih biljnih vrsta i njegove interakcije sa zagađenjem vazduha, zatim suzbijanje ambrozije različitim vrstama tretmana u projektnim oblastima, te podignuta svest relevantnih aktera i institucija u vezi sa invazivnim biljnim vrstama, kao i uspostavljanje EKO mreže znanja i iskustava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *