Lokalne samouprave

Uklonjen istorijski otpad u Loznici

Višedecenijski problem opasnog otpada koji se nalazio u prostoru Fabrike autotraktorskih kočnica – FAK u Loznici je rešen, rekao je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prilikom obilaska pogona ove fabrike.
Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Vlade Republike Srbije i u saradnji sa lokalnom samoupravom Loznice, realizovalo je uklanjanje i trajno zbrinjavanje 100 tona opasnog hemijskog otpada iz FAK Loznica, i time preduzelo još jedan korak u rešavanju problema istorijskog otpada, jednog od najznačajnijih pitanja u zaštiti životne sredine Srbije.
„Loznica je jedno od potencijalno najugroženijih mesta u Srbiji zbog zaostalog istorijskog otpada. Ovde nisam došao da bih pričao šta bi trebalo da se uradi, nego da vam kažem šta smo uradili: Iz fabrike FAK je izmešteno 90 tona opasnog otpada, a još 10 tona komunalnog otpada je spremno za uklanjanje, čime smo očistili još jednu od više desetina lokacija u Srbiji na kojima se nalazi istorijski otpad. Pitanje zaostalog istorijskog otpada preduzeća koja su u restruktuiranju ili procesu privatizacije je jedno od prioriteta u radu Ministarstva, i mi ćemo nastaviti time da se bavimo“, rekao je ministar Trivan. „Da bi se trajno rešili zaostalog opasnog otpada, potrebni su novac i svest. Pravimo planove, i što bude više novca, mi ćemo brže i efikasnije rešavati ovo pitanje, ali uz neophodnu saradnju i podršku lokalnih samouprava“, dodao je.
Za uspešno rešavanje problema istorijskog otpada neophodna je saradnja i agilnost i zainteresovanost lokalnih samouprava. S obzirom da Srbija sledeće godine ulazi u period investiranja, pitanje raspolaganja projektno-tehničkom dokumentacijom biće ključno za rešavanje problema u životnoj sredini lokalnih zajednica. Ministarstvo će pružiti punu podršku opštinama kao što je Loznica koje su pokazale zainteresovanost i volju za njihovo rešavanje, u skladu sa raspoloživim resursima, dok opštinama koje nisu zainteresovane i ne angažuju se na izradi projektne dokumentacije pomagaćemo kasnije, kada se steknu uslovi, naglasio je ministar.
Kako je objasnio dr Slobodan Tošović, savetnik ministra, opasni otpad uklonjen iz FAK Loznica koji se sastoji iz cijanidnih soli, izmeren je, upakovan shodno propisima, i izmešten od strane ovlašćenog operatera radi izvoza u Austriju, gde će biti duboko zakopan u rudniku soli. Pored FAK, sa lokacije u prostoru kompanije „Viskoza“ u Loznici upakovano je i spreman za transport opasni otpad u količini od oko jedne tone.
Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izrazio je zadovoljstvo zbog rešenog značajnog ekološkog pitanja za građane Loznice, i najavio dalje angažovanje lokalne samouprave ovog grada na stvaranju boljih i zdraviji uslova života za njegove žitelje.
Republika Srbija MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Kabinet ministra 18. decembar 2018. Nemanjina 11 Beograd
Nakon obilaska lokacije u FAK Loznica gde je uklonjen opasni otpad, ministar Trivan i gradonačelnik Petrović održali su sastanak gde su se dogovorili o zajedničkoj saradnji na rešavanju drugih značajnih ekoloških pitanja ovog grada, kao što su: uklanjanje preostalih količina zaostalog otpada, upravljanje otpadom i prerada otpadnih komunalnih voda, koje će Ministarstvo podržati. Loznica je već od danas čistiji grad, zaključeno je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *