Ekologija

Evropski parlament bez plastičnih boca

Evropski parlament počeo je u julu postepeno da izbacuje iz upotrebe plastične boce i druge predmete od plastike za jednokratnu upotrebu. Odluka Biroa Evropskog parlamenta u skladu je sa naporima EU na putu cirkularne ekonomije i strategije za plastični otpad.
Reč je o realizaciji poslednje faze projekta u okviru koga je ranije postavljeno 166 česama u zgradama Parlamenta i obustavljeno iznošenje vode u plastičnim flašama na sastancima koji traju manje od sat i po.
Biro Evropskog parlamenta (predsednik i 14 potpredsednika) odlučio je zatim da se plastične boce postepeno izbace iz upotrebe na svim sastancima i da ih više ne bude ni na velikim događajima.
I ugostiteljski prostori u EP postepeno će prestati da koriste plastične čaše, pribor za jelo i drugo i zameniće ih biorazgradivim ili onim koji mogu da se recikliraju.
“Veoma sam srećna što je Parlament tom odlukom dao dobar primer u borbi za smanjenje plastičnog otpada”, istakla je potpredsednica EP zadužena za ekoupravljanje i nadzor Hejdi Hautala.
EP je naveo i da će se tokom procesa izbacivanja plastike poštovati postojeće ugovorne obaveze.
Izvor: EURACTIV.rs
Foto: Freeimages.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *