Ekologija

Krivolov po direktivi udruženja lovaca

Ovogodišnja letnja lovna sezona koja je počela 1. avgusta i traje do 30. septembra obiluje slučajevima krivolova prepelica uz korišćenje zabranjenih elektronskih vabilica. Proteklog vikenda policiji su prijavljena dva takva slučaja, u Trsteniku i Ćićevcu. Međutim, slučaj koji se desio u nedelju 2. septembra šokirao je zaštitare prirode.
Članovi Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u ataru Ćićevca zatekli su zaposlenika Lovačkog udruženja „Hajduk Veljko“ koji je neposredno pre lova gasio elektronske vabilice u lovištu. Zbog sumnje na izvršenje krivičnog dela nezakonit lov odmah je obaveštena lokalna stanica policije. Policijski službenici su nakon izlaska na teren u službenom vozilu lovačkog udruženja zatekli čak četiri (4) elektronske vabilice.
„Poznato nam je da mnoga udruženja lovaca u Srbiji svesno krivolove ptice, posebno selice kao što su prepelice, grlice, divlje patke i guske. No, drskost pojedinih lovačkih čelnika izuzetno zabrinjava“, kaže Milan Ružić iz DZPPS i nastavlja: „Predsednik Lovačkog udruženja „Hajduk Veljko“ iz Ćićevca, Milija Đorđević, u prisustvu policijskih službenika, članova Tima za borbu protiv krivolova i novinarke Udruženja novinara Srbije, otvoreno je priznao da to udruženje lovaca svakodnevno koristi elektronske vabilice za lov prepelica i da on u tome ne vidi ništa sporno. Kao pravni zastupnik lovačkog udruženja on na ovaj način svesno krši zakone i podstrekuje druge lovce koji zbog toga mogu krivično odgovarati“.
O ovom slučaju obavešteno je i Osnovno javno tužilaštvo u Kruševcu, kao i Republička šumarska i lovna inspekcija.
Zakon o zaštitu prirode, Zakon o divljači i lovstvu i Zakon o potvrđivanju konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i njihovih staništa eksplicitno zabranjuju korišćenje elektronskih vabilica koje su Krivičnim zakonikom Republike Srbije označene kao sredstvo za masovno uništavanje divljači. I pored solidne zakonske regulative broj slučajeva korišćenja ovih nelegalnih uređaja se ne smanjuje jer ne postoji spremnost za odlučno sprovođenjem pomenutih zakona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *