Ekologija

„Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

Ministarstvo zaštite životne sredine i program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovali su danas dodelu nagrada predstavnicima osam opština i gradova sa najinovativnijim idejnim rešenjima koja su pristigla na javni poziv “Izazov otvorenih podataka”, u okviru zajedničkog projekta pod nazivom „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“.

„U Srbiji koja je strateški opredeljena za digitalizaciju, izrada i primena ovakvih inovativnih rešenja je od velikog značaja u oblasti zaštite životne sredine. Naša zemlja mora da podiže kapacitete, a ovo je pravi način da se kroz razvoj inovacija i “zelenih” ideja u opštinama obezbede i privuku investicije. Bez ovih podataka nema ni projektno-tehničkih dokumentacija da se izvedu projekti u vrednosti od oko 15 milijardi evra“, istakao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na dodeli nagrada. On je podsetio da Ministarstvo već drugi put ove godine uz podršku UNDP dodeljuje nagrade najboljima čija rešenja imaju praktičnu primenu.

Zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera rekla je da će osam lokalnih samouprava, pobednika “Izazova otvorenih podataka”, pored finansijske podrške do 10,000 USD po projektu, dobiti i stručno-savetodavnu podršku u okviru Klimatskog inkubatora, za dalji razvoj ideja u zrele projekte spremne za primenu. U Klimatskom inkubatoru biće izrađeno i softversko rešenje za poboljšanje upravljanja podacima, koje će omogućiti da se umreže podaci različitih lokalnih zajednica, kao i da se povežu sa bazama podataka državnih institucija.

Najbolja inovativna rešenja u oblasti otvaranja, dostupnosti i unapređenja upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena će u početku biti primenjena u Kragujevcu, Kruševcu, beogradskoj opštini Zvezdara, Šapcu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Ćupriji i Krupnju, a kasnije i širom Srbije.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *