Ekologija

Četvrta sednica Skupštine i susret članica „ZLS“ u Raški

Organizacije članice Saveza ekoloških udruženja „Zelena lista Srbije“ okupile su se od 22. do 24. juna u Raški, na trećem ovogodišnjem zajedničkom susretu.

Redovna sednica Skupštine Saveza održana je u četvrtak 22. juna. Predstavnici i predstavnice udruženja iz devet mesta u Srbiji razmatrali su potrebu za izradom strateškog plana mreže, diskutovali o procedurama za prijem novih članica, većoj vidljivosti rada organizacija i aktivnostima u okviru projekta „CSOnnect“ koji je trenutno u toku.

Drugog dana susreta organizovan je prijem u Opštini Raška i razgovor sa predstavnicima lokalne samouprave – Zoranom Simovićem, članom opštinskog veća, Anom Milić, inspektorkom za zaštitu životne sredine i Tijanom Pajević Đorđević, pomoćnicom Predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj. Gosti su imali prilike da čuju na koji način ova opština na jugozapadu Srbije rešava problem upravljanja otpadom i koje projekte je uspešno sprovela u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Nakon razgovora u opštini organizovan je obilazak divlje deponije staklenog vlakna u Baljevcu, poseta fabrici vode Aqua com d.o.o. na Goliji, obilazak etno sela „Gradačka Banja“ i manastira Gradac.

U subotu je za članove i članice „Zelene liste Srbije“ upriličen obilazak Semeteškog jezera u podnožju Kopaonika.

Domaćin susreta bio je Eko klub „Zeleni putokazi“ iz Raške, a prisustvovali su predstavnici udruženja „Zeleni krug“ iz Bačkog Petrovca, „Društva mladih istraživača Bora“, Ekološkog pokreta „Moravski orašak“ iz Trestenika, Ekološkog pokreta „Bela breza“ iz Kruševca, Odreda izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada, Centra za održivu budućnost „Zelena zona“ iz Knjaževca i gosti iz Kragujevca, iz udruženja „OKC Kg Youth Sector“.

Skup je realizovan je uz podršku programa „CSOnnect“ koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *