Projekti

„Bolja energija” za energetski efikasniji Novi Sad

Dvanaesti Međunarodni dani energetike i investicija, koji su održani u Novom Sadu, uz podršku USAID-ovog programa „Bolja energija”, na jednom mestu okupila je veliki broj stručnjaka iz oblasti energetike, energetske zajednice, ministarstava Republike Srbije, eksperte za energetsku efikasnost i finansije, upravnike stambenih zajednica. Građani su tokom trajanja tog skupa mogli da se informišu o svim pitanjima u vezi sa izolacijom zgrada i kuća.
Organizatori manifestacije ističu da vlasnici porodičnih kuća, kao i stanari u zgradama koji plaćaju visoke račune za grejanje, ako su prostorije u kojima žive nedovoljno tople, prozori loši, nema fasade ili je ona stara, treba da urade toplotnu izolaciju tog objekta. Razlozi su ti što će računi biti manji, a komfor u domaćinstvu veći.
Građani za termoizolaciju objekata mogu da biraju više mogućnosti, a postoje i savetovališta koja pomažu u izboru odgovarajućih materijala za te radove. Rad na poboljšanju energetske efikasnosti uključuje stavljanje izolacije na zidove, kao i zamenu dotrajale stolarije. Kod termoizolacija spoljnih zidova, česta pitanja su da li odabrati stiropor, kamenu ili mineralnu vunu, kao i kolika bi trebalo da bude debljina te izolacije, 10, 12 ili 15 centimetara.
Kod zamene prozora, dileme su u vezi sa stavljanjem duplog ili troduplog stakla, kao i materijala za izradu prozora, da li odabrati aluminijum, drvo ili plastiku (PVC), kao i koliko komora na prozorima treba odabrati.
Projekat „Bolja energija” je petogodišnji projekat koji radi na unapređenju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije na nivou opština. Projekat nastoji da reši pitanje nedostatka podsticaja kao i ograničenih investicija u oblasti obnovljivih izvora i energetsku efikasnost, zatim pitanje neefikasnog korišćenja energetskih resursa kao i slabo zastupljenu upotrebu obnovljivih izvora energije. Unapređenjem sposobnosti Srbije da odgovori na spoljne šokove, čime se povećava i njena otpornost, ovaj projekat doprinosi ostvarenju opšteg cilja USAID-a za prosperitetnijom i demokratskijom Srbijom posvećenom evropskim integracijama i oslanjanju na sopstvene resurse. Jedan od ciljeva projekta „Bolja energija” jeste i da, paralelno sa ovim aktivnostima, obezbedi obuku i alate za razvijanje kapaciteta energetskih menadžera, kako bi lakše analizirali potrebe opština i toplana i identifikovali potencijalne projekte energetske efikasnosti. USAID-ov program „Bolja energija” pokrenut je krajem 2021. godine i vredan 10 miliona dinara, koji se u Srbiji realizuje do 2026. godine.
Na štandu Grada Novog Sada, u okviru 12. Međunarodnih dana energetike i investicija i Sajma ekologije, članica Gradskog veća Mira Radenović i direktorka USAID projekta „Bolja energija” Lena Bratić potpisale su Sporazum o saradnji.
Projekat sprovodi kompanija „Chemonics International“, zajedno sa partnerskom kompanijom „E3 International“, a Grad Novi Sad je jedna od devet lokalnih samouprava koja je pilot partner i time dobija tehničku podršku za uspostavljanje sopstvenog lokalnog modela finansiranja energetske sanacije stambenih zgrada.

– Ovaj Sporazum će omogućiti građanima koji žive u u zgradama za višeporodično stanovanje da, u narednom periodu, mogu sveobuhvatnije da konkurišu na svim projektima koje Grad sprovodi u cilju unapređenja energetske efikasnosti stambenih zgrada. Ono što Grad izdvaja od drugih lokalnih samouprava u Srbiji je potpisan sporazum sa evropskim gradonačelnicima koji nas obavezuje da, do 2030. godine, smanjimo karbonski otisak za 40 posto, povećamo energetsku efikasnost, čuvamo klimu i na taj način unapredimo životnu sredinu. Verujem da će i ovaj Sporazum unaprediti, pojednostaviti i što je najvažnije dati sveobuhvatnu informaciju Novosađanima u vezi sa merama i konkursima Grada, kao i u vezi sa benefitima koji se time ostvaruju – izjavila je Mira Radenović.
Prema rečima direktorke Projekta Lene Bratić komunikacija između Grada i građana jedan je od najbitnijih segmenata ubrzanja procesa energetske tranzicije. Ona je dodala da će USAID kao partner Novom Sadu pružiti podršku u podizanju svesti građana kao i u programu finansiranja kako bi građani u stambenim zajednicama dobili šansu da unaprede svoj životni prostor.
Potpisivanjem ovog Sporazuma strane potpisnice izražavaju zajedničku nameru da sarađuju i koordiniraju u zajedničkim naporima da podrže razvoj održive energije, energetsku i klimatsku bezbednost i energetsku efikasnost, posebno u delu koji se odnosi na razvoj i korišćenje održivog modela finansiranja za energetsku obnovu višeporodičnih stambenih zgrada, kao i prateći program kreditiranja i garantni mehanizam, u čemu će Grad Novi Sad imati značajnu ulogu.

Grad Novi Sad je sufinansirao projekat „Značaj energetske efikasnosti Grada Novog Sada u funkciji zaštite životne sredine i borbe borbe protiv klimatskih promena”.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *