Ekologija

Podela badnjaka

Povodom predstojećih božićnih praznika JP “Nacionalni park Fruška gora” će u saradnji sa zainteresovanim opštinama u ponedeljak, 6. januara, organizovano podeliti građanima 15.000 pripremljenih badnjaka, BESPLATNO, kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog NP u Vojvodini.

Stručna lica iz JPNPFG badnjake su pripremili sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je po planu predviđeno uklanjanje hrastovih stabala – ispod dalekovoda ili sa drugih uzgojnih zahvata, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Fruške gore. Napominjemo da će Čuvarska služba NP zajedno sa policijom (u 3 smene/24č) vršiti intenzivnu kontrolu prostora kako bi se sprečilo svako nedozvoljeno sečenje hrastovih stabala.

APELUJEMO da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećamo da je suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *