Ekologija

Akcija čišćenja volontera EPV kraj prevodnice u Vrbasu

Volonteri Ekološkog pokreta Vrbasa izveli su danas akciju čišćenja priobalja kanala i šume kraj prevodnice u Vrbasu, od posledica opuštanja prvomajskih izletnika. Na uskom potezu od jedva 200 metara šume napunili su 50-tak džakova raznog smeća razbacanog samo u jednom danu!

Ovu akciju već tradicionalno svake godine izvodimo, “svesni neodoljive potrebe” dela naših sugrađana da za prvi maj malo “uvaljaju, iseku i ugaze nešto zeleno” i potom ga “išaraju svojim đubretom”!

Inspekciju ovi “uvrnuti mozaici” mnogo ne zanimaju iako su lako predvidiv! Ne obilaze se izletišta, nema upozorenja na tablama o neprihvatljivom ponašanju, nema posledica za to ponašanje! Udri tad po prirodi gde god je zatekneš!

No, eto novog posla i novih izazova za nas zaštitare! Lepi primeri izgleda ne dotiču previše osobe bez kućnog vaspitanja i ekološke svesti, koliko bi ih takla “lepo nakićena Krivična prijava”! Stoga, šaljite nam fotke znanih i neznanih počinioca zločina protiv prirode, pa da malo “pomerimo tužilaštvo” i zamislimo bahate “grinomrsce”!

Izvođenje današnje akcije omogućeno je realizacijom Projekta “Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu”, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, kojeg sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *