Hronika

Održana prva internacionalna ornitološka opera

Prva internacionalna ornitološka opera uživo je prenošena na Prvom i Drugom programu radija Radio-televizije Vojvodine u noći između 5. i 6. maja.
Ova medijska kuća po prvi put se uključila u taj projekat Evropske radiodifuzne unije u kome je učestvovalo još četrnaest svetskih radio stanica u organizaciji Radio televizije Irske. Emisija je emitovana pod nazivom “Pesma ptica u zoru” (Dawn Chorus).
Prvi su se pesmom iz Srbije oglasili crvendaći, potom drozd pevač i kosovi, a zatim su im se pridružile i ostale ptice sa osamnaest mesta na dva lokaliteta iz Vojvodine (Zmajevac i Bukovac).
Radio Novi Sad, pored toga što je bio jedinstven u ovoj priči prenosom na dve jezika- srpskom i mađarskom, dobio je najviše prostora od kolega iz Dablina, odakle je glavni prenos emitovan.
Ovakva vrsta programa ima za cilj podizanje svesti ljudi o svetu ptica i njihovom značaju za celokupan sistem, ali i potrebu da se skrene pažnja na sve češće hvatanje i trovanje, držanje u zatočeništvu i preprodaju ptica, što su zakonom zabranjene radnje.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *