Ekologija, Ekološki promoteri grada - Subotica

Otvoren 13. BIOFEST na Otvorenom univerzitetu u Subotici

U sredu 11.oktobra otvoren je 13-BIOFEST na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Za bioproizvođača godine proglašen je Nurdin Mujkanović, a za bioproizvod godine izabrani su sušeni kolutovi jabuke od firme “All natural foods”. Reč je o organskim jabukama koje su ručno birane, a zatim isečene na kolutove i osušene u sušari, koja predstavlja spoj tradicionalnog iskustva i moderne tehnologije.

Na ovogodišnjem Biofestu predstavilo se pet IT kompanija koje uvode novine u organskoj proizvodnji. Snježana Mitrović ispred Terasa Subotica objašnjava da su panel diskusije imale za cilj da se poljoprivrednici upoznaju sa distributerima I novim tehnologija.

“Imamo I zainteresovanog turskog investitora koji će razgovarati sa organskim proizvođačima. Zainteresovan je za organsku proizvodnju leblebije, koja je započeta u Loznici pre dve godine. Možda neko se odluči da ovde organsku proizvodnju leblebije. Mi smo Akcioni plan organske poljoprivrede u loklanom parlamentu usvojili 2015.godine u oktobru. 2014.godine smo imali 150 hektara u organskoj proizvodnji sada je to 450 hektara. SA 12 poljoprivrednika I proizvođača prešlo se na 16, što znači da je postignut cilj da se godišnje oko 25% povećaju površine pod organskom proizvodnjim. Imamo I oko 2000 grla stoke, ali to nije dovoljno”, istakla je Snježana Mitrović.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu uvek podržava manifestacije poput Biofesta, jer je to prilika da se svi upoznaju sa iskustvom poljoprivrednih proizvođača u organskoj poljprivredi I da se vidi šta se radi na polju nauke, ocenio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Marko Rovčanin.

“Primetan je trend rasta organske proizvodnje u ratarstvu I stočarstvu I zbog toga nam je važno da pokušamo da unapredimo organsku proizvodnju, jer suština jeste da naši stanovnici, naša omladina I deca konzumiraju zdravu I bezbednu hranu u Srbiji. Prema statističkim podacima 22% žena u Vojvodini bavi se organskom proizvodnjom”,rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Marko Rovčanin.

On je podsetio da je otvoren konkurs za poljoprivrednike do 24.oktobra I da je resorni sekreterijat opredelio tri miliona dinara za projekte u organskoj poljoprivredi.

““U godinama koje su bile iza nas to je bilo u nivou od 50%, a sada radimo sa procentom od 70%. Na raspolaganju imamo 80 miliona dinara za plastenike, 450 miliona dinara za navodnjavanje I 320 miliona dinara za protivgradne mreže”, kaže Rovčanin.

U Srbiji prema podacima iz 2016.godine površine pod organskom proizvodnjom iznosile su blizu 15.000 hektara, što iznosi oko 0,41 odsto od ukupnog korišćenog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

“Ono što mogu da kažem da je tomom 2016.godine povećan broj proizvođača I da ih u Srbiji imamo oko 2794. Od kada se vodi evidencija broj proizvođača u organskog proizvodnji rastao. Podseticaju u organskoj proizvodnji od 2013.godine su regulisani Zakonom o podsticajima u poljoprivredi I ruralnom razvoju I skladu sa zakonom podsticaju u organskoj proizvodnji su za minimalno za 40 % veći u odnosu na poljoprivredne proizvođače konvencionalne proizvodnje.Ove godine podsticaci za organsku biljnu proizvodnju su veći za 70%, dok u stočarstvu za 40%. Još jedna mera kojom ministrarsvo pomaže organsku proizvodnju je refundiranje troškova kontrole I sertifikacije.Ove godine proizvođači mogu da očekuju da im se 50% refundira od tih troškova. Ukoliko im se gazdinstvo nalazi u u marginalnim područjima ili područjima sa otežanim radom u poljoprivredi, njima može da se refundira 65% od tih troškova”, istakla je samosmtalna savetnica za razvoj organske poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, Jelena Milić.

Sandra Iršević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *