Ekologija

Značajne investicije u zaštitu životne sredine u Srbiji

Ministar za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da bi ukupne investicije u zaštitu životne sredine u Srbiji trebalo da dostignu 14 milijardi evra, od čega bi samo u sektor voda trebalo da bude uloženo više od 9 milijardi evra u narednih 15 do 20 godina.

„Deo tog novca će uložiti država, a deo međunarodna zajednica i strani investitori. Privreda je glavni nosilac i investitor u oblasti zaštite životne sredine, ali je istovremeno i njen najveći zagađivač. Najveći teret ekološke tranzicije će nositi privreda. Svesni smo situacije u privredi, ali i odgovornosti koju ona ima kada je u pitanju zaštita životne sredine“, istakao je Trivan i naglasio da se u životnu sredinu mora uložiti ogroman novac da bi ona bila dovedena u red i sačuvana.

„Da bi privreda lakše podnela proces prilagođavanja, moramo pažljivo da je osluškujemo kroz Privrednu komoru Srbije“, rekao je ministar, naglašavajući značaj uspostavljanja čvrstih veza tog ministarstva sa Privrednom komorom Srbije. Ministar je kao posebno važnu naglasio činjenicu da je prepoznat značaj zaštite životne osnivanjem samostalnog ministarstva zaštite životne sredine sredine.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević istakla je da je u toku izrada pregovaračke pozicije, odnosno planova i tranzicionih perioda za poglavlje 27 i da se to radi pažljivo, obazrivo i bez žurbe. Miščević je ukazala na značaj formiranja Ministarstva zaštite životne sredine, koje će preuzeti posao usklađivanja, organizacije za sprovođenje regulative i dobru implementaciju od centralnog do nivoa lokalne samouprave.

„Srbija je u pretpristupnim procesima podigla kapacitet regulative i administracije u oblasti zaštite životne sredine na nivo neophodan za otvaranje poglavlja i postala jedina zemlja kandidat, koja je za ovako kompleksno poglavlje dobila poziv za otvaranje pregovora bez prethodnih uslova“, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. „Prema ocenama Evropske komisije, u domaće zakonodavstvo preneli smo više od 98 odsto EU direktiva, više nego ijedna zemlja Zapadnog Balkana“, dodao je on.

„Iz ugla poslovne zajednice, utoliko je značajnije što je Srbija pre nekoliko dana dobila posebno Ministarstvo za zaštitu životne sredine i što novi ministar prvi dan prve radne nedelje počinje dijalogom sa privredom o jednom od ključnih pitanja za budućnost srpske ekonomije“, poručio je predsednik PKS.

Ove poruke upućene su na skupu „Životna sredina i klimatske promene – Obaveze industrije u procesu pristupnih pregovora u poglavlju 27“, koji je organizovala  Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i članovima Pregovaračke grupe 27. Na skupu je predstavljen i pravni okvir, posebno značajan za industriju, kako u oblasti industrijskog zagađenja, tako i u oblastima koje se odnose na biocidne proizvode, hemikalije, kvalitet vazduha i upravljanje otpadom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *