Ekologija

Sačuvajmo jesetre – blago reke Dunav

WWF proslavio međunarodni dan Dunava

Prahovo, 29. jun 2017. godineJesetre spadaju u najugroženije vrste riba na svetu, sa svega nekoliko preostalih prirodnih staništa koja im pružaju odgovarajuće uslove za opstanak. U Evropskoj uniji, jedini region gde se i dalje nalazi održiva prirodna populacije jesetri nalazi se nizvodno od hidroelektrane “Đerdap 2” i u severo-zapadnom delu Crnog mora.

Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali su najvažniji – izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom – vezani sa nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Dunav je jedno od poslednjih utočišta ovih riba u čitavom svetu i jesetre su prioritet rada WWF-a.“ – izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka WWF projekta.

Sedam organizacija iz šest zemalja udružilo se u projektu “Život za dunavske jesetre” kako bi bolje zaštitile ovu grupu riba. U okviru projekta će biti uspostavljena saradnja sa ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, te učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri.

WWF u okviru proslave Dana Dunava, u Prahovu 29. juna od 17:00h u OŠ “Pavle Ilić Veljko”, učenicima i svim zainteresovanima predstavlja projekat „Život za dunavske jesetre“ i prikazuje filmove “Spasavanje gospodara Dunava” i “Tajanstveni džinovi Dunava”. Najmlađi posetioci imaju priliku da zajedno igraju igricu “Spasi jesetru” i da na zanimljiv način uče o ovim izuzetnim ribama, značaju reka i mogućnostima da ih sačuvamo.

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR – International Commission for the Protection of the Danube River) pokrenula je Dan Dunava koji se od 2004. godine, svakog 29. juna, proslavlja u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Više informacija o projektu “Život za dunavske jesetre”: http://danube-sturgeons.org/; http://www.wwf.rs/wwf_u_srbiji/zivot_za_dunavske_jesetre/

Liflet projekta: http://bit.ly/2s1aP7R

Za dodatne informacije: Vesna Maksimović, koordinatorka projekta u Srbiji, 011/3033-753, 069/1030-260, vmaksimovic@wwfadria.org

O WWF-u: WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro 5 miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *