Ekologija

Zeleni fond finansira pošumljavanje

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima 12 lokalnih samouprava čiji su projekti pošumljavanja podržani sredstvima Zelenog fonda Republike Srbije u vrednosti od 40 miliona dinara.
Po Konkursu je pristiglo 14 prijava, od kojih se sredstva dodeljuju za 12 projekata lokalnih samouprava Požega, Bela Crkva, Doljevac, Golubac, Kučevo, Raška, Stara Pazova, Grad Beograd- gradska opština Palilula, Pirot, Šabac, Kikinda i Kraljevo. Sredstva Zelenog fonda planirana su za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu koje je u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava
„Pošumljavanje je jedan od preduslova za zdrav život i očuvanje ekosistema i jedan od najvažnijih strateških poslova u očuvanju životne sredine i odgovora na klimatske izazove, ekstremne vremenske događaje kao što su poplave, suše i erozije. To je najbolji način da mlade generacije pokažu rodoljublje prema svojoj zemlji“, rekao je ministar Trivan
On je pozdravio predstavnike lokalnih samouprava što su u ovom važnom poslu zajedno sa Ministarstvom jer su prepoznale značaj pošumljavanja za bolji kvalitet života stanovnika u njihovim sredinama i budućnost novih generacija. Pozvao je sve opštine i organizacije nevladinog sektora u Srbiji da pripreme projekte za novi konkurs za pošumljavanje koje će Ministarstvo objaviti već na proleće naredne godine.
Predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovićič je istakao da lokalna samouprava ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom, da im je važno što su im uvek i širom otvorena vrata i naveo da će sredstva Zelenog fonda biti iskorišćena za pošumljavanje nekoliko lokacija među kojima je i Ada Huja koja ima potencijal da postane nova zelena oaza Beograda.
Pirotu je, kako je rekao gradonačelnik Vladan Vasić, važna svaka ekološka akcija, a posebno pošumljavanje i novac će iskoristiti za obnovu i proširenje drvoreda, za 25000 sadnica bora na 32000 hektara.
Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić je izrazio zahvalnost Ministarstvu i Vladi na dobijenim sredstvima i prilici da se u Doljevcu pošumljava ukazujući da u toj opštini trideset godina nije posađeno ni jedno drvo.
Opština Raška će, kako je naveo Ignjat Rakitić, predsednik opštine 7.5 miliona dinara iskoristiti za pošumljavanje oko 40 hektara goleti oko Raške.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *