Ostalo

Radionica u Banjaluci

Centar za životnu sredinu je u Banjaluci 18-19. oktobra 2018. godine organizovao radionicu o ocjenjivanju strateških procjena uticaja na životnu sredinu strategija, planova i programa. Cilj radionice je bio prenijeti znanja i primijeniti metodu za ocjenjivanje studija o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, a koja je podržana kroz EU projekat Co Seed i uz podršku Heinrich Boel fondacije.
“Predstavnici opština i gradova kao i nevladinih organizacija koji su učestvovali na radionici navode da su stekli nova znanja koja će im dati konkretne alate i vještine za njihov budući rad. Edukacija predstavnika lokalnih organa uprave i udruženja omogućava da oni na kvalitetan i analitičan način mogu dati argumentovane komentare i primjedbe na strateške procjene uticaja na životnu sredinu i da mogu unaprijediti procese planiranja kao i stanje životne sredine”, rekao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.
Radionici i studijskom putovanju prisustvovalo je 35 predstavnika opština i gradova, nevladinih organizacija i nezavisnih stručnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.
Strateške procjene uticaja su obavezujući dokumenti za prostorno-plansku dokumentaciju, programe, strategije i zakone koji mogu imati uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali iako obavezne, ovakve procjene se rijetko sprovode.
Kao primjer za vježbu su korišteni Nacrt izvještaja o strateškoj procjeni na životnu sredinu koja je rađena za Nacrt zoning plana područja posebne namjene „Janjske otoke“ kao i Nacrt strateške procjene na okoliš za Plan upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2016-2021. Kao pomoć u analiziranju nacrta izvještaja učesnici su koristili “listu za provjeru” studija o strateškoj procjeni uticaja na okoliš.
“Upravo zbog ovakvih prirodnih vrijednosti ali i zdravlja ljudi potrebno je raditi strateške procjene uticaja na životnu sredinu za strategije, planove i programe koji mogu imati negativan uticaj na prirodu, kao što je to primjer gornjeg toka rijeke Sane”, rekla je konsultantica Aleksandra-Anja Dragomirović.
Učesnici su 19. oktobra, nakon radionice, imali priliku da posjete područje izvora rijeke Sane kao i hidroelektranu Medna na rijeci Sani te da se uvjere u trenutno stanje prirodnih vrijednosti, a koje su uništene pod uticajem izgradnje ovog hidroenergetskog objekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *