Ekologija

Zelena kultura živi u Beogradu

Projekcijom filma „Doba posledica“ u punoj sali Doma omladine Beograda, 17.novembra je zatvoren 8. Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“.

Dobra energija, preko 80 sati programa, gosti iz 10 država, 8 dugometražnih filmova, GREEN FASHION modna revija srpskih i slovenačkih dizajnera, 65 filmova kratkog i srednjeg metra, 20 izložbi, 20 radionica, predavanja i panel diskusija, pune sale i veliki broj posetilaca obeležili su ovogodišnji Green Fest.

Za nagrade festivala takmičilo se čak 1530 filmova iz 103 države. Nagradu za najbolji kratki film festivala osvojio je Pjotr Biedron iz Poljske, za film PM 2,5, dok je nagradu za najbolji omladinski film osvojio je Marsel Andristjak iz Mađarske. Najbolji film u trajanju do 1 minuta je “Degolas”, reditelja Žeremi Gultea iz Francuske. Nagrada za najbolji animirani film odlazi u Mađarsku, u ruke reditelja Bele Klingla, za film “Boxi: In the nature”. Najbolji srpski film festivala je film “Braca pčelar – ovo je moj svet”, rediteljke Milice Alavanje. Nagrada za najbolji film o prirodi ide put Austrije za reditelja Mihaela Šlamberga sa filmom “Kanarska ostrva – život na ivici”. Pored toga žiri u sastavu Sergej Cis iz Rusije kao predsednik žirija, Paulo Fereira iz Portugalije i Siril Kornu iz Francuske je odlučio da dodeli i specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje dobio je kanadski reditelj Duan Šerman za film “The End game”. Drugo specijalno priznanje dobili su Đerđeli Balaš i Balaš Lerner iz Mađarske za film “Operation Mayfly”. Poslednje specijalno priznanje odlazi u daleku Južnoafričku Republiku, reditelju Dejvidu Franciskusu za film “Teach a man to fish”.

Ove godine, uvedena je i nagrada publike za najbolji dugometražni film. Nagradu je osvojio film „U poteri za koralom“, reditelja Džefa Orlovskog.

Ovogodišnji festival je održan uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske unije i EU info centra, Aerodroma “Nikola Tesla” u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, kao i uz pomoć mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *