Ekologija, Hronika

Završen tvining projekat za unapređenje upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Srbiji

Pitanje upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Srbiji jedno je od najvažnijih pitanja u zaštiti životne sredine Srbije, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na današnjoj završnoj konferenciji tvining projekta “Dalji razvoj upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Republici Srbiji”. Konferencija je organizovana radi predstavljanja razultata ovog projekta kojim je ostvaren značajan pomak u upravljanju hemikalijama u Srbiji i zaštiti životne sredine u celini.

«Srbija je posvećena očuvanju i unapređenju kvaliteta životne sredine, a Evropska unija je značajan partner na tom putu», rekao je ministar Trivan izražavajući zahvalnost na pomoći Evropske unije i uspešnoj saradnji sa državama i organizacijama učesnicima u projektu.

«Glavni cilj projekta bio je da pomogne Srbiji da se što bolje pripremi za sprovođenje evropskog zakonodavstva u oblasti hemikalija i biocida nakon pristupanja Uniji», istakao je ministar. «Sada su se stekli uslovi da snažno krenemo u rešavanje najznačajnijih pitanja u zaštiti životne sredine.Samo visoka kompetentnost i profesionalizam, na temelju iskustava drugih zemalja koje su već prošle putem kojim se mi sada krećemo, mogu voditi Srbiju ka ostvarenju ciljeva koje smo postavili» istakao je Trivan.

Moderna civilizacija zasniva se na hemikalijama, one se nalaze svuda, sastavni su deo svakodnevnog života ljudi, i odgovorno i stručno upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima značajno utiče na ukupni kvalitet životne sredine i zdravlja ljudi. Istovremeno, rezultati ovog projekta doprineće da Srbija ispuni uslove za pristupanje iz Poglavlja 27 koji se odnose na hemikalije, naglasio je ministar.
Zamenik šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar izrazila je zadovoljstvo zbog uspešnog završetka tvining projekta koji je približio Srbiju Evropskoj uniji i doprineo otvaranju Poglavlja 27, i istakla da je Evropska unija i dalje otvorena za pružanje finansijske pomoći Srbiji u ostvarivanju ciljeva vezano za postizanje evropskih standarda u životnoj sredini.

Uspeh ovog projekta još jedna je u nizu potvrda da su tvining projekti značajan instrument za međusobnu saradnju EU i zemlje kandidata za članstvo. Tvining je približio Srbiji zakonodavstvo EU i najbolje prakse zemalja članica u oblasti hemikalija i biocidnih proizvoda, čulo se na završnoj konferenciji Projekta.
Stručnjaci iz institucija zemalja članica Unije su u saradnji sa stručnjacima iz Ministarstva zaštite životne sredine izradili preporuke za usklađivanje pravnog okvira za upravljanje biocidnim proizvodima sa zahtevima evropskih propisa, kao i preporuke za sprovođenje celokupne pravne tekovine EU koja uređuje hemikalije i biocide. Održivost rezultata projekta reflektovaće se u odgovarajućem sprovođenju zakonodavstva nakon pristupanja i efektivnom doprinosu Srbije procesima i programima koje je EU ustanovila radi ostvarivanja politike bezbednog upravljanja hemikalijama.

Projekat je ujedno doprineo unapređenju upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima, od čega koristi imaju i privreda i građani Srbije. Koristi za privredu ogledaju se u unapređenom poslovnom okruženju i kapacitetu kompanija koje posluju sa hemikalijama da obezbede konkurentnost na jedinstvenom evropskom tržištu, dok su koristi za širu javnost bezbednija upotreba hemikalija i visok nivo zaštite zdravlja ljudi i životne sredine.

Projekat “Dalji razvoj upravljanja hemikalijama i biocidnim proizvodima u Republici Srbiji” realizovan je kao tvining ugovor u saradnji sa slovenačkim Ministarstvom zdravlja, Ured za hemikalije, i Agencijom za životnu sredinu Austrije, u periodu od septembra 2015. do marta 2018. godine. Projekat vredan 1.000.000 evra, finansirala je Evropska unija, a kofinansirala Republika Srbija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *