Ekologija

Završen ovogodišnji program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

Na završnoj svečanosti programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, u Pokrajinskoj vladi je nagrađeno 27 vaspitno-obrazovnih ustanova, čiji su mališani, đaci i mentori bili najuspešniji prilikom učešća u ovogodišnjem programu.
Reč je o programu Pokrajinske vlade, čiji je cilj da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o svojoj životnoj sredini.
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne Mihalj Njilaš je uz čestitke nagrađenima, naveo da se u ovogodišnji program, koji se realizuje već devetu godinu, i koji je sve uspešniji, uključilo 104 vaspitno-obrazovne ustanove, od kojih je 68 uspešno realizovalo planirane aktivnosti. Najuspešnijih 27 predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola (uključujući i muzičke i specijalne), nagrađeni su izletima za preko 600 učenika, dok će za nastavnike biti organizovani seminari iz oblasti zaštite životne sredine.
„U programu učestvuje više sekretarijata, što značajno doprinosi da se on sa uspehom realizuje. Jedino ako se svi zajedno potrudimo da negujemo i očuvamo sredinu koja nas okružuje, možemo da stvorimo lepšu i zdraviju okolinu za nas i našu decu. Zato ćemo i dalje biti posvećeni realizaciji ovog programa“, istako je Njilaš i dodao da se u proteklih devet godina za učešće u njemu odazvalo preko 70 odsto ukupnog broja vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji APV i dodeljeno preko 300 nagrada.
Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić rekao je da su zahvaljujući ovom programu vidljivi pomaci u vaspitno-obrazovnim ustanovama koje ga realizuju.
„Predstavnici pokrajinskih sekretarijata, koji sarađuju u ovom programu redovno obilaze škole koje ga sprovode.Mi mladima želimo da ostavimo čistije i zelenije škole, i bolje okruženje, i pomognemo u izgradnji njihove ekološke svesti od najranijeg uzrasta, te stvaranju odgovornosti prema sredini u kojoj žive“, poručio je Grbić ističući prednosti ovog programa, koji se vremenom prilagođavao i postajao sve kreativniji zahvaljujući sve većem broju dece, školaraca i pedagoga koji učestvuju u njemu.
Nagrađene su pozdravile i Brankica Tabak podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i dr Milka Budakov zamenica pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. One su ukazale na značaj očuvanja zdravog okruženja, koji ovaj program podržava, ali i važnost edukacije, jer suština je da decu naučimo kako da se staraju o prirodi, a na taj način i o svojoj dobrobiti.
Program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” ostvaruje se u okviru saradnje Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredinu, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RECAN – fonda za povraćaj i reciklažu limenki i Pokret gorana Vojvodine. Tokom školske 2017/2018. godine, Programu se priključio i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *