Ekologija

Početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode u selu Rvati, opština Raška

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je danas svečanosti kojom je označen početak radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode u selu Rvati, opština Raška. Izgradnja postrojenja realizuje se u okviru projekta vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška koji je podržala Evropska unija.

„Postrojenje čija je izgradnja danas započela, predstavlja jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata kojim se stanovništvu na području opštine Raška obezbeđuje čista pijaća voda i bolji sanitarni i sveukupni uslovi života, a Srbija približava evropskim standardima u zaštiti životne sredine. Srbiji je potrebno oko 300 sistema za prečišćavanje voda, i podizanjem ovog postrojenja mi smo korak bliže ka tom cilju“, rekao je ministar Trivan.

Čestitajući opštini Raška tako značajnom poduhvatu, Trivan je ukazao da je to dobar primer dobro pripremljenog i izvedenog projekta, kakve će Ministarstvo nastaviti da podržava. „Ovaj infrastrukturni poduhvat značajan je i kao izraz kontinuiteta rada lokalne samuprave, dokaz da ukoliko se oslanjamo na rezultete prethodnika, i rezultati neće izostati. Nakon višegodišnjeg rada na projektu, došlo se do njegove realizacije zahvaljujući obezbeđenom kontinutetu, kao i podršci stanovnšta koji su prepoznali značaj zaštite životne sredine“ istakao je minstar.

Šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici pozdravio je početak izgradnje postrojenja izražavajući zadovoljstvo što će 12000 stanovnika raške oblasti dobiti čistu pijaću vodu, ali i kvalitetniju, bezbednu hranu, očuvaniju prirodu, a projekat doprineti očuvanju vodotokova Raške, Zapadne Morave i Ibra. „Evropska unija dodelila je pet miliona evra za realizaciju ovog projekta, radi dobrobiti stanovnika Raške, ali i pomoći Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Podrška realizaciji ovog projekta deo je šire inicijative EU da pomogne Srbiji u rešavanju pitanja prečišćavanja otpadnih voda i uspostavljanju neophodne infrastrukture. Postrojenja za prečišćavanje vode podignuta su u Subotici, Šapcu i Vrbasu, u toku je za grad Leskovac, a pripremaju se projekti za gradove Kraljevo, Brus, Blace, Niš za šta će EU izdvojiti 65 miliona evra“, rekao je Fabrici.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić naglasio je da će uspostavljanjem sistema za vodosnabdevanje i prečišćavanje vode biti unapređena životna sredina stanovnicima Raške, ali i obezbeđene veće razvojne šanse, pre svega u oblasti turizma. Predsednik opštine najavio je dalje ulaganje opštine u rešavanje pitanja otpadnih voda na području Nacionalnog parka Kopaonik, Jošaničke banje i Baljevcu.

U okviru projekta vodosnabdevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za opštinu Raška koji je vredan 6,2 miliona evra, biće sagrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Rvati, izgrađen glavni kanalizacioni kolektor produžena kanalizaciona mreža ka okolnim manjim naseljima, obnovljena postojeća kanalizaciona mreža i rekonstruisan sistem za snabdevanje vodom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *