Ekologija

Zatvoren 9. GREEN FEST

Projekcijom filma „Mladi i nezaustavljivi“, rediteljke Slejter Džul-Kemker, u Domu omladine Beograda, večeras je zatvoren 9. Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“, koji je održan pod sloganom “Plastika nije igračka. Promeni igru!”.
Dobro raspoloženje, veliki broj tema, preko 80 sati programa, gosti iz 8 država, 7 dugometražnih i 54 filma kratkog i srednjeg metra, 14 izložbi, 22 radionice, predavanja i panel diskusija i veliki broj posetilaca obeležili su ovogodišnji Green Fest.
Za nagrade festival takmičilo se 1486 filmova iz 100 zemalja. Nagradu za najbolji kratki film festivala osvojio je Filip Filković iz Hrvatske, za film “The Last Well”, dok je nagradu za najbolji omladinski film osvojio je Burak Erdogan za film “The Nest” iz Turske. Najbolji film u trajanju do 1 minuta je “Scream”, reditelja Gonzaga Legoa iz Francuske. Nagrada za najbolji animirani film odlazi u Litvaniju, u ruke reditelja Meindardesa Valkevičiusa, za film “Look”. Najbolji srpski film festivala je film “Crna senka zelene energije”, reditelja Dragana Gmizića. Nagrada za najbolji film o prirodi ide put Sjedinjenih Američkih Država za reditelje Nila Losina i Nejtana Dapena za film “Snows of the Nile“. Pored toga, žiri festivala u sastavu Marko Volf iz Slovenije, Pjotr Biedron iz Poljske i Alberto Gutierez Diaz iz Španije, dodelio je i specijalno priznanje za film „A Day in the Park“, reditelju Diegu Poralu Soldeviji iz Španije.
Nagradu publike za najbolji dugometražni film festivala ponelo je ostvarenje „Riverblue: Da li moda može da spase planetu?“, rediteljskog dvojca Dejvida Mekilvrida i Rodžera Vilijamsa.
Ovogodišnji festival se održava uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva kulture, Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, Francuske Ambasade i Francuskog Instituta, Delegacije Evropske Unije, Nemačke organizacije za međunarodnju saradnju, Fondacije Hajnrih Bel, kao i pomoć i podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *