Ekologija

„Karavan za klimu“ posetio Kragujevac

Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena, putujući projekat koji u gradovima Srbije realizuje Francuski institut i Ambasada Francuske uz podršku grupe Suez, posetio je i Kragujevac.

Ovaj projekat objedinjuje srpske i francuske aktere u ovoj oblasti i već razvijena rešenja problema u obe zemlje i nudi priliku za razmenu mišljenja, dobre prakse i inovacija u okviru svima dostupnim debatama.

U okviru debate u Kragujevcu, svoja iskustva razmenili su Mod Keler, zadužena za otpad – jedinice čistoće Odeljenja životne sredine u opštini Siren, koja je govorila o iskustvima francuskog grada pobratima o načinima povećanja svesti kod svojih stanovnika o upravljanju otpadom, Marko Milačić, direktor multinacionalne kompanije Suez u Srbija čija je tema bila uloga privatnih operatera u oblasti upravljanja otpadom i recikliranju u svetu i Dragan Marinković, načelnik Službe za zaštitu životne sredine. U ime grada Kragujevca učesnike je pozdravila Jasmina Predojević Simović, pomoćnik gradonačelnika za održivi i ravnomerni razvoj i saradnju sa udruženjima.

Zadovoljstvo je što je Karavan za klimu posetio i naš grad i što smo u prilici da razgovaramo o najvažnijoj temi za opstanak planete i kvalitet života svih nas. Kao četvrti grad po veličini Kragujevac čini napore da u saradnji sa relevantnim institucijama i organizacijama obezebedi bolji život svojim sugrađanima, rekla je Jasmina Predojević Simović i navela otvaranje Reciklažnog centra, projekat Regionalnog centra za upravljanje otpadom, Lokalni akcioni plan i izradu nove Strategije održivog razvoja.

Projekat poput ovog danas pomaže nam da razmenimo iskustva sa stručnjacima iz inostranstva sa jedne strane, a sa druge strane što je još važnije za generacije posle nas, pomaže nam da razvijamo svest kod naših sugrađana i mladih o navikama kojima svako od nas kao pojedinac može da doprinese očuvanju svoje sredine i njenom zdravom razvoju, istakla je pomoćnica gradonačelnika.

Veoma je bitno da vodimo računa o zagađenju a naročito voda i okeana i smanjimo količinu otpada, recikliramo ga i ponovo upotrebimo. Kroz “Karavan za klimu“ i razgovore koje vodimo želimo da povećamo svest građana o tome koliko je važno da smeće bacamo u kantu, a naročito plastične flaše, što može da učini svako od nas, kazao je Bertnar Mije, ataše za saradnju ambasade Francuske u Srbiji.

U Srednje stručnoj školi pre debate „Kako smanjiti otpad, ponovo ga upotrebiti i reciklirati – začarani krug upravljanja otpadom za čistiju životnu sredinu“, otvorena je i izložba “Život smeća“ na kojoj je kroz fotografije i pedagoški pristup ukazano na to kako smeće utiče na životnu sredinu.

Foto: Grad Kragujevac
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *