Projekti

Zaštitićemo reku Krivaju

Radovi na izgradi prečistača za otpadne vode u Bačkoj Topoli teku po planu. Čak ni prošle godine, pandemija sa virusom kovid 19, nije zaustavila mašine, jer realizacijom ove investicije poboljšaće se kvalitet životne sredine. Celokupna investicija košta oko 600 miliona dinara, a zajednički je finansiraju Direkcija za kapitalna ulaganja i opština.
A zadovoljstvo napretkom radova ne krije ni predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. On je objavio je da se radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli ubrzano završavaju.
„Ubrzano rešavamo radove na izgradnji prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli gde će narednih godina biti nastavljeni radovi na kolektoru i kanalizacionoj mreži. Zaštitićemo reku Krivaju i očistiti njene najugroženije delove. Čestitam izvođačima radova i mojim saradnicima”, poručio je na instagram nalogu predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Da podsetimo, u decembru 2019. godine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su od te godine u prvi plan stavili zaštitu životne sredine na teritoriji AP Vojvodine i pokrenuli inicijativu da se u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu i Srpskoj Crnji izgrade novi prečistači otpadnih voda i postrojenja za pijaću vodu.
Krivaja je desna pritoka Velikog bačkog kanala. Duga je 109 km, pa je to najduža reka koja u celosti teče kroz Vojvodinu. Površina sliva je 956 km² i pripada crnomorskom slivu. Reka Krivaja nastaje sastajanjem nekoliko potoka u oblasti Subotičke peščare na severu Bačke, pri granici sa Mađarskom. Tačno mesto sastajanja severnih krakova je jugozapadno od Starog Žednika. Od datih potoka najduži je potok Pavlovac, koji teče iz pravca Đurđina, a izvire kod Bajmoka. Pre ušća, Krivaja počinje izrazito da meandrira dužinom od 33 km. Uliva se u Veliki bački kanal na potezu između Srbobrana i Turije na nadmorskoj visini od 76 m.
E. L.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola-ekološka opština” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *