Bačka Topola, Projekti

Zajedničkim snagama za urednije okruženje jezera

Akcija uređenja i čišćenja obale i okoline bačkotopolskog jezera održana je 15. maja u organizaciji Opštine i Mesne zajednice. Ovoga puta izuzetno veliki broj članova civilnih i sportskih organizacija, sekcija i udruženja, zaposlenih u opštinskoj upravi, preduzećima i kolektivima opštine dao je svoj doprinos u sakupljanju smeća, farbanju klupa i elemenata dečjeg igrališta, uređenju odbojkaškog terena, čišćenju sportske staze duž obale jezera, postavljanju betonskih stubova kod parkinga, uređenju brane, pristupa molovima za pecanje…
Predsednik Opštine Adrian Satmari zahvalio je svima koji su došli na ovogodišnju akciju i izrazio zadovoljstvo odzivom. Naveo je da će se o održavanju ovog prostora kontinuirano u predstojećem periodu brinuti četiri zaposlena kroz projekat javnih radova za koje je opštine izdvojila nešto više od deset miliona dinara. Istakao je da su radovi na obnovi prvog mola gradske plaže završeni a plan je da se i preostali poprave i saniraju. Radovi na tim molovima upravo su počeli 15. maja, sprovode ih radnici JP „Komgrad” a finansiraju se iz sredstava samodoprinosa navela je predsednica Saveta MZ „Bačka Topola” Kornelia Mirić Namestovski. Mesna zajednica je i za ovogodišnju akciju uređenja, kako je podsetila, obezbedila rukavice, džakove, četke, boje i farbe, kao i okrepljenje. I ona je izrazila zadovoljstvo brojem učesnika akcije i istakla da je saradnja sa civilnim organizacijama sve bolja pa za ovogodišnje okupljanje osim obaveštenja nije bilo potreban ni poseban poziv.
Akciju je 15. maja pratilo i lepo vreme kao i dobro raspoloženje učesnika koji su potvrdili da je jezero biser na koji treba da budemo ponosni i da ga čuvamo. Poručili su da prostora za odgovorniji odnos prema očuvanju sredine još uvek ima i pozvali one koji će boraviti na ovom prostoru da za sobom pospreme i ostave red kakav su i zatekli. Subotnja akcija okončana je zajedničkim ručkom kod Umetničke kolonije.
Iskoristili smo priliku da predsedniku Opštine Adrianu Satmariju postavimo nekoliko pitanja o perspektivama turističkog razvoja ovog kraja.

Naveli ste da će se o održavanju ovog prostora kontinuirano brinuti četiri zaposlena. Ako možete da pojasnite koja će biti njihova zaduženja.
– Tokom letnjih meseci četiri radnika iz programa javnih radova rade na održavanju reda i čistoće na plaži Bačkotopolskog jezera. Program javnih radova se sprovodi preko JP „Komgrad“. Program garantuje i funkcionisanje javnog toaleta koji je besplatan tokom cele sezone za posetioce.
Da li je navedenim akcijama uređenje Bačkotopolskog jezera okončano ili planirate još neke akcije?
– U Bačkoj Topoli se već tradicionalno održava čišćenje jezera posle prvomajskih praznika. U sklopu akcije sakupljamo otpad, farbamo klupe i elemente dečjeg igrališta. Učesnici su lokalne institucije, civilne organizacije, udruženja i građani. Akcija je protekla u dobroj atmosferi, rezultati su vidljivi, zbog toga razmišljamo da ponovimo čišćenje i u drugoj polovini godine.

Kakav je potencijal ovog prostora?
– Zbog razvoja domaćeg turizma raste i atraktivnost Bačkotopolskog jezera. Povećalo se broj kupača, kampera i ribolovaca. Prva faza izgradnja autokampa je završena, kao i objekat umetničke kolonije na drugoj obali jezera, gde se isto mogu održati prigodne manifestacije. Ovde je formirana i plantaža lavande što čini ovu lokaciju još atraktivniji. Na istočnoj obali jezera – u skladu sa odobrenjem za zaštitu prirode – izgradili smo i šetalište prekriveno tucanim kamenom, koje je ujedno i poučna staza, prikazajući šetačima prirodu Bačke Topole. U planu je izgradnja šetališta i na zapadnoj obali. Već smo nekoliko puta spomenuli da je Park prirode Bačkotopolske doline je zaštićeno područje, njegov prirodni svet je veoma vredan, a jezero je takođe proglašeno kao ribarsko područje. Zbog toga je osnovano preduzeće koja će se baviti održavanjem jezera i okoline. Veće turističko interesovanje i povećan broj sadržaja na zaštićenom području opravdava otvaranje posebne firme sa upravljanje resursima.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola-ekološka opština” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *