Projekti

Zaštita životne sredine je obaveza čovečanstva

Zaštita životne sredine je obaveza čovečanstva. Život u današnje savremeno doba je doveo do zanemarivanja prirodnog okruženja. Čovek je mnogo toga zloupotrebio i došao u situaciju da prirodu mora da štiti sam od sebe, da bi preživeo, disao čist vazduh, jeo zdravu hranu, imao ispravnu vodu za piće. Tu nema razlike između naroda u Evropskim i drugim svetskih naroda.
Evropske vrednosti u zaštiti životne sredine ogledaju se u u zakonodavstvu Evropske unije koja je od izuzetne važnosti na globalnom nivou – oblasti zaštite životne sredine. EU je jedan od najglasnijih zagovornika potrebe za zaštitom životne sredine. Svim propisanim načelima zaštite životne sredine i održivog razvoja EU je ustanovila i u potpunosti struktuirala politiku zaštite životne sredine , radila je i radi na pronalaženju delotvornih instrumenata i uspostavljanju standarda u skladu sa ekološkim promenama i zahtevima održivog razvoja.
Celokupno zakonodavstvo u ovoj oblasti svoje uporište ima u Ustavu Republike Srbije gde se kao neotuđivo pravo svih građana proklamuje zdrava životna sredina, uz navođenje da su svi dužni da čuvaju i poboljšavaju životnu sredinu, za šta su posebno odgovorni kako Republika Srbija tako i Autonomna pokrajina.
Ispunjavanjem uslova za ulazak u EU, usklađivanjem zakonodavstva i njegovom primenom, Srbija bi već na utvrđeno dobar način štitila životnu sredinu i svoja prirodna bogatstva.
Brankica Tabak, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine
Projekat “EKOlist – Put kroz poglavlje 27” finansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *