Ekologija

Zajedno sa opštinama u rešavanje aktuelnih ekoloških pitanja

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan održao je danas odvojene sastanke sa predstavnicima opština Veliko Gradište i Temerin, na kojima se razgovaralo o problemima u zaštiti životne sredine u ovim lokalnim zajednicama i načinima za njihovo rešavanje.

O najvećim ekološkim problemima ovih opština, sa ministrom Trivanom razgovarale su delegacije opštinskih rukovodstava koje su predvodili Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište i Đuro Žiga, predsednik Opštine Temerin.

Posebno su izdvojena pitanja prerade čvrstog otpada, izgradnje postrojenja za čišćenje i preradu otpadnih voda, reciklažnih centara i drugih projekata od značaja za životnu sredinu u ovim opštinama. Naglašena je potreba izrade projektno tehničke dokumentacije, revizije postojeće ili njenog operativnog sprovođenja.

„ Javno-privatno partnerstvo je spas za Srbiju i jedno od najboljih rešenja koje treba da primene lokalne samouprave kako bi očistile svoje opštine i spasili građane od zagađenosti, smeća, otpadnih voda i svakog zagađenja životne sredine. Ulaganje u životnu sredinu nije trošak, to je investicija u privredu, u zapošnjavanje u dobar i zdrav život građana“, rekao je ministar Trivan.

Ministar zaštite životne sredine naglasio je da svaka opština, svaki grad treba da sagleda ekološke probleme u svojoj sredini, posebno kad je reč o zagađenju reka i jezera. Ukazao je na neophodnost izrade projektno-tehničke dokumentacije, a onda i zajedničkog rada na velikim projektima koji se finansiraju iz državnih, pokrajinskih i lokalnih budžeta i međunarodnih fondova. Resorno ministarstvo će u saradnji sa druim republičkim organima i kroz neposrednu komunikaciju sa kolegama iz Evropske komisije zaduženim za zaštitu životne sredine pružiti podršku opštinama u rešavanju ekoloških problema koja se tiču susednih zemalja koje su članice Evropske Unije.

Prijavi opasni otpad na opasniotpad@ekologija.gov.rs

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *