Bačka Topola

Zabranjeno navodnjavanje u Bačkoj Topoli iz akumulacija

Tokom jula i avgusta na području Vojvodine zabeležene su visoke temperature koje podsećaju na sušu iz 2012.godine. Zbog toga su vodostaji na rekama i jezerima bili izuzetno niski, a na pojedinim akumulacijama u Bačkoj Topoli bili su na izuzetno niskom nivou. Kako bi se spečila ekološka katastrofa po biljni i životinjski svet na Moravici, odnosno reci Krivaji, bačkotoploskom jezeru i Savi, odnosno panonskom jezeru, Pokrajinska vodna inspekcija je naložila obustavu navodnjavanja iz navedenih akumulacija. Dodatni problem je što ni u jednu od navedenih akumulacija ne može dodatno da „upumpava” sveža voda iz reka ili kanalskih mreža. Iz navedenih akumulacija se navodnjava oko 3.200 hektara, a zabrana je na snazi dok se ne poprave meteorološki uslovi.
Zbog toga, JVP „Vode Vojvodine“ ulažu u izgradnju ili rekonstrukciju sistema za navodnjavanje.
Trenutno se iz Hs DTD, regionalnih i dvonamenskih sistema navodnjava oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i to iz kanalskog sistema.
U našoj zemlji veće suše su zabeležene 2003, 20011. i 2012. godine, a među najsušnije godine od 2000. godine spada i ova. Ukoliko se sušno vreme nastavi i tokom avgusta, velika je verovatnoća i da će ovo biti najsušnija godina u poslednje dve decenije, sa najvećim posledicama.
S. I.

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *